Ultimul studiu dă totul peste cap. Descoperirea ce pune lumea pe jar. Cea mai proastă veste in pandemie

Ultimul studiu dă totul peste cap. Descoperirea ce pune lumea pe jar. Cea mai proastă veste in pandemie Sursa foto: arhiva EVZ

Un nou studiu a descoperit că nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu cazurile severe de Covid-19, precum și cu mortalitatea.

Cazurile severe infectate cu Covid-19

În studiul, publicat în „PLOS ONE Journal”, cercetătorii de la Facultatea de Medicină Azrieli a Universității Bar-Ilan din Safed, Israel și de la Centrul Medical Galilee din Nahariya, Israel, au arătat o corelație între deficiența de vitamina D și severitatea și mortalitatea Covid-19.

Studiul este printre primele care analizează nivelurile de vitamina D înainte de infecție, ceea ce facilitează o evaluare mai precisă decât în timpul spitalizării, când nivelurile pot fi mai scăzute. Descoperirile se bazează pe rezultatele publicate inițial pe MedRxiv. Înregistrările a 1.176 de pacienți internați în perioada aprilie 2020 – februarie 2021 la Centrul Medical Galilee (GMC) cu teste PCR pozitive au fost căutate pentru nivelurile de vitamina D măsurate cu două săptămâni până la doi ani înainte de infecție.

Pacienții cu deficit de vitamina D (mai puțin de 20 ng/ml) au avut de 14 ori mai multe șanse de a fi un caz sever sau critic decât cei cu mai mult de 40 ng/ml. În mod surprinzător, mortalitatea în rândul pacienților cu niveluri suficiente de vitamina D a fost de 2,3%, în contrast cu 25,6% în grupul cu deficit de vitamina D.

Ne puteți urmări și pe Google News

Studiul a fost ajustat în funcție de vârstă, sex, anotimp (vara/iarna), boli cronice și a găsit rezultate similare, subliniind faptul că nivelul scăzut de vitamina D contribuie semnificativ la severitatea bolii și la mortalitate. „Rezultatele noastre sugerează că este recomandabil să menținem nivelurile normale de vitamina D. Acest lucru va fi benefic pentru cei care contactează virusul”, a spus dr. Amiel Dror de la Centrul Medical Galilee și de la Facultatea de Medicină Azrieli a Universității Bar-Ilan, care a condus studiul, potrivit Times of India.

Întrebări cu un posibil răspuns

„Există un consens clar pentru suplimentarea cu vitamina D, conform recomandărilor autorităților locale din domeniul sănătății, precum și organizațiilor globale de sănătate”, a adăugat Dror.

Dr. Amir Bashkin, un endocrinolog care a participat la studiul actual, a adăugat: „Acest lucru este valabil mai ales pentru pandemia de Covid-19, când vitamina D are un beneficiu suplimentar pentru răspunsul imun la bolile respiratorii”. „Acest studiu contribuie la un corp de dovezi în continuă evoluție care sugerează că antecedentele pacientului cu deficit de vitamina D sunt un factor de risc asociat cu o evoluție mai scăzută a bolii Covid-19 și cu mortalitatea”, a spus coautorul studiului, Prof. Michael Edelstein, de la Facultatea de Medicină Azrieli a Universității Bar-Ilan.

„Nu este însă clar de ce anumiți indivizi suferă consecințe severe ale infecției cu Covid-19, în timp ce alții nu. Descoperirea noastră adaugă o nouă dimensiune rezolvării acestui puzzle”, a conchis el.