Noi facilități pentru pacienții cu boli cronice. Legea a intrat în vigoare

Noi facilități pentru pacienții cu boli cronice. Legea a intrat în vigoare

Anumiți bolnavi cronici vor avea posibilitatea să facă investigații medicale cu prioritate, de acum înainte. O lege în acest sens a fost publicată în Monitorul Oficial.

Persoanele care suferă de boli oncologice, diabet, boli cardiovasculare etc. vor avea prioritate la investigații medicale. De aceeași facilitate vor beneficia și cei care au fost bolnavi de COVID-19. Toate acestea au fost stabilite printr-o hotărâre de guvern care a intrat în vigoare în aceste zile.

Actul normativ, HG 80/2022, a fost publicat în Monitorul Oficial și prevede că toate aceste categorii de pacienți vor efectua investigații paraclinice în cel mult cinci zile de la data programării.

În primul rând, au prioritate la investigații pacienții diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare. Alte afecțiuni pentru care investigațiile medicale se fac în termen de cel mult cinci zile lucrătoare, așa cum apar în lege, sunt bolile oncologice, diabetul, afecțiunile rare, bolile cardiovasculare, bolile cerebrovasculare sau bolile neurologice.

Concret, actul normativ stabilește că efectuarea investigațiilor paraclinice necesare anumitor pacienți pentru monitorizarea evoluției afecțiunilor pe care le au trebuie făcute, „de către furnizorii de servicii medicale paraclinice, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora”.

Se reglementeză și centrele de evaluare a pacienților COVID

Pe lângă noile reguli privind investigații paraclinice, HG 80/2022 stabilește și ultimele detalii în baza cărora funcționează cele peste 230 de centre speciale pentru evaluarea și stabilirea tratamentului celor bolnavi de COVID-19.

Astfel, cei ce fac forme ușoare sau medii ale bolii vor fi evaluați și urmează să primească tratament și să se trateze la domiciliu.

Prin HG nr. 696/2021 s-a stabilit că specialitățile pneumologie și cardiologie sunt incluse între cele pentru care medicii de specialitate pot recomanda servicii de kinetoterapie care pot fi decontate.

Această modificare era necesară pentru a permite recuperarea respiratorie a pacienților ce au trecut prin COVID-19. De asemenea, de aceste servicii beneficiază, pentru recuperare, și pacienții cu afecțiuni din sfera specialităților cardiologie și pneumologie ale căror afecțiuni se agravează după infectarea cu SARS-Cov-2.

Ne puteți urmări și pe Google News