Evenimentul Zilei > Justitie > Ultimul patron de la Colectiv care se mai afla după gratii, trimis în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă
Ultimul patron de la Colectiv care se mai afla după gratii, trimis în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă

Ultimul patron de la Colectiv care se mai afla după gratii, trimis în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă

Tribunalul București a decis, astăzi, să înlocuiască măsura arestării preventive luate faţă de inculpatul Anastasescu George-Alin, patronul Colectiv, cu măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri. Ceilalți doi acționari ai clubului se aflau deja în arest la domiciliu, acesta fiind prelungit cu 30 de zile.

Cu toate acestea, decizia nu este definitivă. Anastasescu era singurul dintre cei trei care se afla în arest preventiv, după ce lunea trecută, Tribunalul Bucureşti a admis contestaţiile formulate de Paul Gancea şi Costin Mincu şi a decis înlocuirea arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu, iar decizia este definitivă.

Cei trei sunt anchetaţi după ce 63 de persoane au murit şi peste 150 au fost rănite în incendiul din clubul Colectiv, la finalul lunii octombrie.

Cei trei patroni ai Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, au fost arestaţi preventiv din 3 noiembrie, fiind acuzaţi de ucidere din culpă în cazul incendiului din 30 octombrie din clubul din Capitală, într-un dosar instrumentat de PICCJ.

Potrivit PICCJ, "incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club".

În acelaşi dosar, au mai fost arestaţi, în 8 noiembrie, şi plasaţi în arest la domiciliu nouă zile mai târziu patronii firmei care a furnizat artificiile folosite în Colectiv în seara de 30 octombrie, Daniela şi Cristian Niţă, şi pirotehnicianul Vlad Zaharia, care le-a montat.