Mare meci mare în această noapte la "Bell Centre" din Montreal, între doi pugilişti divinizaţi în Quebec! Românul Lucian Bute şi haitianul Jean-Thenistor Pascal, ambii cu rezidenţă în Canada, îşi vor încrucişa mănuşile la categoria semigrea în cel mai important meci al începutului de an din boxul profesionist.
Partida Bute – Pascal, "main-event"-ul galei de la Montreal, va fi mâine dimineaţă, în jurul orei 6.00, în direct la Digi Sport 1. Partida e aşteptată cu un interes enorm în Canada, toate biletele, aproximativ 20.000, fiind vândute încă de anul trecut. Pentru prima oară de când boxează în Canada, Bute nu va avea de partea sa toată sala, Pascal bucurându-se şi el de o mare popularitate. Înaintea galei, s-ar putea păstra un minut de reculegere în memoria lui Jose Sulaiman, fostul preşedinte al WBC care a decedat joi, la vârsta de 82 de ani.
Un singur eşec la profesionişti
Pentru Lucian Bute, acesta e cel de-al doilea meci de la înfrângerea în faţa lui Carl Froch de la Nottingham, din 26 mai 2012, când românul şi-a pierdut titlul mondial IBF la categoria supermijlocie. Gălăţeanul s-a mai bătut o singură dată, în noiembrie 2012, cu rusul Denis Gracev, pe care l-a învins destul de greu.
Apropiaţi ai lui Lucian au mărturisit că acesta va fi ultimul meci al gălăţeanului la profesionişti. La 34 de ani, pe care îi va împlini luna viitoare, Bute are în spate o carieră de zece ani şi două luni în boxul profesionist. El a fost campion mondial IBF la "supermijlocie" aproape cinci ani, din octombrie 2007 şi până la data meciului cu Froch, când a bifat prima şi singura înfrângere din carieră.
Pascal e favorit
Jim Lapley, expertul în box al postului HBO, consideră că Jean Pascal pleacă cu prima şansă în lupta cu Lucian Bute. "Cred că Pascal e favoritul luptei. Bute n-a impresionat în meciul cu Gracev şi n-a mai luptat de 14 luni", a declarat Lapley, la postul "Ring TV", din SUA. De altfel, 21 dintre cei 22 de experţi chestionaţi de acest post au pronosticat că Pascal va câştiga în faţa lui Bute.
Haitianul este favorit şi la casele de pariuri, care îi acordă o cotă de 1,66 la victorie, în timp ce un succes al românului e cotat cu 2,20. O victorie prin KO a lui Jean Pascal are cota 2,50, iar un astfel de success al lui Lucian Bute are cota 7,00. Gălăţeanul este însă favorit la o victorie prin decizie, unde are cota 3,00, iar Pascal – 4,50. Egalul este cotat cu 21,00.
Pascal, atac la Bute: "Din cauza ta nu sunt campion mondial!"
Jean Pascal şi Lucian Bute au fost invitaţi la un dialog direct la postul ATV Sports, iar haitianul a profitat de ocazie pentru a-l ataca pe pugilistul român. "Din cauza ta nu sunt campion mondial! Când am semnat contractul pentru meciul de anul trecut, tu erai deja accidentat. Mi-am anulat o luptă pentru titlul mondial cu Chad Dawson pentru a le face pe plac partenerilor! Dacă nu se întâmpla asta, eram campionul lumii", a acuzat Pascal. "Accidentarea exista şi am decis să nu o agravez. Jean, ai acceptat lupta dintr-un motiv mai important pentru tine decât dragostea pentru fani, şi anume două milioane de dolari", a replicat Bute.
Jean Pascal
Data/Locul naşterii: 8.10.1982 / Port-au-Prince, Haiti
Debut la profesionişti: 03.02.2005
Meciuri disputate la profesionişti: 31; 28 de victorii (17 prin KO), 2 înfrângeri, un meci egal
Titluri deţinute: WBC-Latino, WBO-NABO, NABA, NABF, WBO Inter-Continental – supermijlocie; WBC, IBO – semigrea.
Lucian Bute
Data/Locul naşterii: 8.02.1980 / Pechea, Galaţi
Debut la profesionişti: 22.11.2003
Meciuri disputate la profesionişti: 32; 31 de victorii (24 prin KO), o înfrângere (una prin KO)
Titluri deţinute: NABF – semigrea, NABA şi NABF – supermijlocie, IBF – supermijlocie.