Ultimul mare actor român în viață, umilit cu o pensie de mizerie! Constrâns să trăiască din „ciupeli”

Ultimul mare actor român în viață, umilit cu o pensie de mizerie! Constrâns să trăiască din „ciupeli”

Problema inechității pensiilor din sistemul de stat nu-i afectează doar pe muritorii de rând, ci și pe artiștii emblematici ai României.

Ardeleanul este dezamăgit profund de pensia mică pe care o are de la stat. Actorul originar din Cluj a declarat că pur și simplu „trăieşte din ciupeli”, la venerabila vârstă de 83 de ani.

Dorel Vișan a rămas în memoria noastră colectivă cu roluri cum ar fi călăul din „Păcală” (1974), Nichitache, în „Tănase Scatiu” (1976 , de Dan Pița), fiul lui Hagienuș, în „Bietul Ioanide” (1979), tot călăul, în filmul „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu” (1980, în regia Malvinei Urșianu).

Alte roluri de neuitat au mai fost: Tudor Bălosu, în „Moromeții” (1987, regia Stere Gulea), Ion Creangă în „Un bulgăre de humă” (1989), Gardianul „Dumnezeu” în „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), ecranizare a romanului omonim de Marin Preda și Petru Groza, în filmul „Începutul adevărului (Oglinda)” (1994). Însă regizorul Mircea Daneliuc i-a oferit oportunitatea unor creații de referință în filmele sale, precum „Senatorul melcilor” sau „Iacob”, pentru care a primit numerose premii de interpretare, dar a avut apariții valoroase și în filmele altor mari cineaști ca Alexandru Tatos, Iosif Demian sau Mircea Veroiu,

Ne puteți urmări și pe Google News

Toate rolurile pe care le-a jucat Dorel Vişan, în cinematografie, dar și în teatru, nu au contat, însă, pentru a-i asigura o pensie decentă. Cu câțiva ani în urmă, artistul spunea că pensia lui îi ajunge să cumpere un bilet de avion Cluj-Bucureşti. Cu alte cuvinte primea de la stat o sumă mizerabilă, în jur de 1.400 de lei. În plus, Dorel Vişan a mai spus că are o indemnizaţie de merit pentru cariera lui şi că „trăieşte din ciupeli”.

Totuși, alți artiști iubiți ai României au ajuns în situații și mai dificile, în privința pensiilor pe care le primesc.

Loteria pensiilor de stat

Maria Dragomiroiu, precum și alţi artişti, primesc pensii extrem de mici. Cântăreața are o pensie de 1.200 de lei, după aproximativ 4 decenii de carieră.

„Am ieşit la pensie de o lună şi după 40 de ani de muncă am 1.200 de lei. Cam cum aş putea să trăiesc?! Eu, care am dăruit atâta bucurie oamenilor care îmi ascultă cântecele?! Cum să trăiesc cu 1.200 de lei?!”, a spus Maria Dragomiroiu, într-un interviu.

Nici Mitică Popescu nu are o pensie mai mare. Actorul primește doar 1.200 de lei, de la statul român. Și Victor Rebengiuc ar avea o pensie de doar 1.500 de lei, plus indemnizația. Actorul lucrează și la vârsta de 87 de ani.

Horia Moculescu ar avea o pensie de doar 1.400 de lei, după 60 de ani de activitate și multe compoziții lansate, printre care și faimoasa piesă „De-ai fi tu salcie la mal”. Maria Ciobanu ar sta mai bine, în privința pensiei. Ea ar primi 2.000 de lei lunar. La această sumă s-ar adăuga și o pensie de 1.000 de dolari, de la Statele Unite ale Americii, potrivit Impact.

„Nabab" la capitolul pensiei este însă Alexandru Arșinel. Actorul a ieșit la pensie în anul 2014, cu un câştig de 7.850 de lei anual. La aceasta se adaugă o pensie specială de 1.060 lei lunar şi o alta de revoluţionar, în valoare de 13.224 de lei pe an. În plus, acesta este și director al Teatrului ConstantinTănase.