Ultimul mandat, piatră de gâtul lui Putin

Ultimul mandat, piatră de gâtul lui Putin

Confruntat cu o nemulțumire crescută în rândurile populației, liderul de la Kremlin le-a promis, ieri, rușilor, că va pune capăt declinului nivelului de trai, în cadrul tradiționalei emisiuni de întrebări-răspunsuri „Linia directă cu Vladimir Putin”. Dar, apreciază observatorii, promisiunile nu mai țin de foame.

Salarii prea mici, prețuri care cresc mereu, disparități regionale: primele întrebări ale rușilor, în mult mai mare măsură față de alți ani, s-au referit la dificultățile traiului zilnic al populației.

Organizată anual, și bine periată de Kremlin, emisiunea are loc, însă, în momentul în care popularitatea lui Putin este pe tobogan, mai ales după măsurile deloc populare anunțate de el anul trecut, între care creșterea vârstei de pensionare și a TVA. Putin, care a cunoscut dificultăți legate de aceste măsuri, a asigurat (ce altceva?) că ele vor începe să-și arate roadele pentru economie, scrie AFP. Deci (a câta oară?), a promis „creșterea nivelului de trai, a veniturilor” populației (care au scăzut constant în ultimii ani) și a mai dat asigurări că dorește să rezolve probleme presante precum starea sistemului de sănătate sau problema gropilor de gunoi. Peste 1,5 milioane de întrebări au fost trimise liderului de la Kremlin.

 Curtea de Conturi: Rusia riscă o explozie a protestelor

În timp ce țara se află sub efectul sancțiunilor economice europene și americane fără precedent, din cauza crizei ucrainene, „sărăcia a devenit o rușine pentru Rusia”, a avertizat influentul director al Curții de Conturi, Alexei Kudrin, estimând că ea afectează peste 12 milioane de persoane. De altfel, Kudrin a avertizat că Rusia riscă o bulversare socială la scară națională dacă economia nu se ameliorează. Într-un interviu acordat televiziunii publice, Kudrin a descris o „explozie” iminentă a protestelor provocate de scăderea nivelului de trai și de sărăciei generalizate.

„În ultimii șase ani, țara nu a profitat de oportunități, iar ponderea noastră în economia globală a scăzut. Nu am devenit mai competitivi și mai eficienți. Suntem într-o stare de stagnare economică. Singura soluție este transformarea sistemului economic al țării”, a spus Kudrin.

Kremlinul: să nu exagerăm cu sărăcia

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat comentariile lui Kudrin ca o „expresie emoțională” , adăugând că, dacă sărăcia este o „problemă reală” care nu trebuie ignorată, ea însă „nu trebuie exagerată”. Ulterior, Kudrin și-a clarificat declarațiile: „Vroiam să spun doar că mă îngrijorează să văd atât de mulți oameni care trăiesc, în 2019, sub pragul sărăciei”, afirmând că „nu vrea să încurajeze proteste”, dar că „mulți cetățeni ar putea să-și exprime nemulțumirile”. Dincolo de vorbele lui Peskov, economiștii prevăd că veniturile reale ale populației vor scădea pentru al șaselea an consecutiv în 2019. Iar sondajele arată cota de încredere a rușilor în Vladimir Putin ca fiind la cel mai scăzut nivel, din 2006.

Nici un motiv de laudă, Vladimir

„Putin se află într-o situație mult mai dificilă decât anul trecut”, consideră, citat de Moscow Times, analistul politic Dmitry Oreshkin. „Există foarte puține realizări de anul trecut, Putin nu are nici un motiv să se laude. De altfel, și postul tv public Perviy Kanal a anunțat, luni, că principalele subiecte care vor fi abordate la „Linia directă” sunt pensiile, sistemul social, ecologia și sănătatea. Sărăcia, care face ca publicul să nu manifeste interes pentru politica externă îl pune pe Putin într-o situație deloc plăcută. „Putin adoră chestiunile geopolitice, este în elementul lui. Însă anul acesta puțini sunt cei care așteaptă o retorică de război”, a apreciat Oreshkin.

 

Ne puteți urmări și pe Google News