Ultima soluție a oamenilor de știință pentru sceptici: Vaccinul „mort” COVID-19 i-ar putea convinge să se imunizeze
- Sabina Popescu
- 26 octombrie 2021, 09:58
Un secretar general al Societății Germane de Imunologie susține că vaccinurile autorizate COVID-19 nu generează efecte adverse peste ani. „Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată până acum și nu se va întâmpla în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19”, a declarat Carsten Watzl. Cu toate acestea, pentru scepticii privind imunizarea, ar putea să fie o soluție, anume vaccinurile „moarte”.
Situația unui tânăr fotbalist care nu vrea să se vaccineze a declanșat o dezbatere. Este vorba despre sportivul Joshua Kimmich din Germania, în vârstă de 26 de ani, care așteaptă aprobarea unui așa-numit vaccin „mort”. Chiar și scepticii privind imunizarea ar prefera să încerce această metodă, testată de producătorii de vaccinuri. Ce este, însă un vaccin „mort” și împotriva căror boli se folosesc?
Ce este un vaccin „mort”
După cum sugerează și numele, astfel de vaccinuri conțin agenți patogeni uciși sau componente care nu se mai înmulțesc.
Organismul recunoaște acest lucru și formează anticorpi împotriva agentului patogen, fără ca boala să se declanșeze, potrivit Centrului Federal pentru Educație Sanitară.
Pentru a provoca o reacție imunitară adecvată, vaccinul conține adesea și substanțe auxiliare numite adjuvanți.
Când se folosesc astfel de vaccinuri
Vaccinurile „moarte” se folosesc, de exemplu, pentru poliomielită, tuse convulsivă, tetanos, difterie și hepatita B. Astfel de seruri sunt cunoscute de zeci de ani, scrie presa internațională.
Vaccinurile aprobate pentru COVID-19 sunt așa-numitele vaccinuri vectoriale (AstraZeneca, Johnson & Johnson) sau cele care se bazează pe tehnologia ARNm (Biontech, Moderna). În ambele cazuri, un „plan genetic” este transmis organismului, stimulând astfel sistemul imunitar.
Până în prezent, vaccinurile „moarte” au fost dezvoltate de unele companii farmaceutice asiatice din India și China. Ingredientele active dezvoltate de companiile chineze Sinovac și Sinopharm, de exemplu, sunt exportate, în principal în țările în curs de dezvoltare.
Autoritățile au solicitat aprobarea Sinovac în Uniunea Europeană, însă demersul ar putea dura mult timp. Eficiența pe care o oferă acesta nu este, momentan, foarte clară. Studiile arată că vaccinul Sinovac oferă protecție între 50% și 90%.
Vor beneficia românii de vaccinurile „moarte” COVID-19?
În prezent, grupul franco-austriac Valneva lucrează la aprobarea serului amintit în Marea Britanie și în Uniunea Europeană. Pe de altă parte, Ungaria a autorizat administrarea vaccinului Sinopharm în rândul populației sale la începutul acestui an.
Studiile clinice au dat rezultate pozitive, susține Sinovac. Participanții au prezentat relativ puține efecte secundare în zilele de după vaccinare. Germania a pre-comandat 11 milioane de doze de vaccin VLA2001.
Astfel de seruri ar putea să-i convingă pe sceptici să se imunizeze întrucât vaccinurile nu prezintă tehnologie modernă, greu de „digerat” de către o parte din populație.
Vaccinurile COVID-19 nu generează efecte adverse peste ani
În ceea ce îl privește pe fotbalistul Joshua Kimmich, acesta și-a justificat decizia de a nu se vaccina invocând „lipsa studiilor privind efectele pe termen lung ale vaccinurilor deja disponibile”. Însă greșește, scrie Der Spiegel.
„Ceea ce mulți oameni înțeleg prin „consecințe pe termen lung” - mă voi vaccina astăzi și mă voi confrunta cu un efect advers anul viitor - nu există”, a spus Carsten Watzl, secretar general al Societății Germane de Imunologie. „Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată până acum și nu se va întâmpla în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19”, a mai spus el.