UE pregătește o nouă lovitură pentru Vladimir Putin. Noul pachet de sancțiuni a fost adoptat. Petrolul rusesc va dispărea din Europa

UE pregătește o nouă lovitură pentru Vladimir Putin. Noul pachet de sancțiuni a fost adoptat. Petrolul rusesc va dispărea din Europa Uniunea Europeana Sursa: EPA/JULIEN WARNAND

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns, în cele din urmă, la un acord cu privire la noul pachet de sancțiuni ce va fi impus regimului condus de Vladimir Putin. Este cel de-al șaselea pachet de sancțiuni stabilit de liderii de la Bruxelles și vizează importurile de petrol din Rusia. Așteptările sunt ca până la finalul acestui an, importurile de petrol rusesc în Europa să se reducă cu 90%.

Consiliul European a ajuns la un acord cu privire la cel de-al şaselea pachet de sancţiuni ce va fi impus Rusiei în contextul războiului din Ucraina. Astfel, s-a stabilit un embargo progresiv asupra importului de petrol rusesc care va fi impus de Uniunea Europeană.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de la Bruxelles, după reuniunea Consiliului European de luni, 30 mai, liderii europeni au condamnat „cu hotărâre războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”. Ei au ajuns la un consens în ce privește introducerea celui de-al șaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei.

Viitoarele sancțiuni aprobate vor acoperi importurile de țiței și produse petroliere livrate de Rusia către statele membre. Acestea vor fi interzise în totalitate. Excepție va face importul de țiței livrat prin conducte, situație în care embargoul se va aplica ulterior.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel susține că sancţiunile vor avea un impact imediat asupra a 75% din importurile de petrol ruseşti. Până la finalul acestui an, 2022, se preconizează că importurile de petrol din Rusia vor scădea cu 90% din cauza interdicțiilor.

În acest context, potrivit comunicatului, liderii statelor membre au cerut Consiliului Uniunii Europene să finalizeze şi să adopte fără întârziere noile sancţiuni împotriva Moscovei.

Sursă: Gints Ivuskans | Dreamstime.com

Susținerea Ucrainei și a statelor vecine, o altă temă abordată

O altă temă abordată în cadrul acestei reuniuni a fost legată de siguranța siguranţa civililor, urmărirea penală a crimelor de război, sprijinul UE pentru Ucraina. Aici a fost vorba inclusiv despre sprijin umanitar, financiar, militar şi politic. De asemenea, a fost abordat și o altă temă, aceea a susținerii statelor vecine Ucrainei, care se confruntă cu greutăți din cauza războiului.

La finalul discuțiilor, preşedintele Consiliului European, Charles Michel a transmis că a fost aprobat un al şaselea pachet de sancţiuni.

„Acesta va permite interzicerea importurilor de petrol din Rusia. Sancţiunile vor avea un impact imediat asupra a 75% din importurile de petrol ruseşti. Şi până la sfârşitul anului 90% din petrolul rusesc importat în Europa va fi interzis”, a spus preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după reuniunea liderilor europeni.

Sursa foto: Kremlin

Vladimir Putin cere ridicarea sancțiunilor

Pe de altă parte, Rusia a solicitat ridicarea sancțiunilor ce i-au fost impuse, la schimb cu ridicarea blocadei asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră. Acest din urmă lucru ar fi necesar în vederea reluării exporturilor de cereale din Ucraina către alte state.

Directorul Executiv al ONU pentru alimentație, David Beasley, a făcut un apel la Vladimir Putin pentru a ridica blocada. Aceasta în condițiile în care programul alimentar mondial al lui Beasley hrănește aproximativ 125 de milioane de oameni și cumpără 50% din cereale din Ucraina.

Ulterior, într-o discuție pe care a avut-o cu cancelarul Germaniei Olaf Scholz și președintele Franței, Emmanuel Macron, Vladimir Putin și-a reluat cererile. El a spus că Rusia este pregătită să crească livrările de fertilizatori și bunuri agricole în schimbul eliminării unor sancțiuni impuse de Occident.

Cei doi reprezentanți occidentali au abordat în cursul discuţiei, „situaţia alimentară mondială, deosebit de tensionată din cauza războiului de agresiune rus”. Oficialul german a precizat că „Putin a dat asigurări că vrea să permită exportul de cereale din Ucraina, mai ales pe cale maritimă”.