Uniunea Europeană impune schimbarea legilor privitoare la animalele de casă

Uniunea Europeană impune schimbarea legilor privitoare la animalele de casămaimuta / Sursa foto. Wikipedia

Crescătorii de animale exotice vor fi obligați să respecte mai multe reguli restrictive în perioada următoare. Consiliul European al miniştrilor Agriculturii pregătește noi reglementări care vor introduce mai multe restricții în legătură cu deținerea de vietăţi exotice. Măsura este cu atât mai necesară cu cât unele specii crescute în captivitate, sunt extrem de periculoase pentru siguranța omului.

În statele din Uniunea Europeană, cetățenii dețin peste 100 de milioane de animale exotice, de companie, unele dintre cele mai periculoase. De la maimuţele, la şerpii, scorpioni sau tarantulele în locuințele iubitorilor de animale se pot găsi tot felul de astfel de viețuitoare, ce cu greu s-ar putea încadra în categoria animalelor de companie.

În acest context, autoritățile de la Bruxelles propun noi reglementări menite să stabilească un cadru legislativ mult mai strict pentru cei ce doresc să crească animale. Consiliul European al miniştrilor Agriculturii pregătește mai multe restricții pentru deținerea de vietăţi exotice.

Viitoarele restricții, ce vor fi impuse de autoritățile de la Bruxelles, vor fi binevenite în România unde nu există, deocamdată, reguli stricte în ce privește creșterea și deținerea animalelor exotice. În țara noastră oricine poate crește aproape orice fel de viețuitoare, cu condiția să aibă acte de proveniență.

Iar în cazul în care nu-și mai permite, din diferite motive să țină un animal, de regulă îi dă drumul în natură. Acest lucru pune în pericol biodiversitatea autohtonă și, uneori, chiar viața altor oameni.

Internetul este plin de anunțuri destinate iubitorilor de animale

Alexandru Fota este crescător de animale exotice de mai bine de 15 ani şi participa inclusiv la expoziţii. El deține peste o sută de șerpi, țestoase, iguane și șobolani, iar înteținerea acestora îl costă lunar, în jur de 8.000 de lei.

Iar el nu este singurul amator, dovadă numeroasele anunțuri de pe internet. Mulți români sunt amatori de viețuitoare exotice, iar prețurile diferă de la o specie la alta. De exemplu, scorpionii se vând cu 200 de lei, însă mai sunt specii, precum maimuțele care costă în jur de câteva sute de euro.

Deși mulți sunt interesați să-și cumpere astfel de animăluțe, care li se par drăguțe în prima fază, ulterior nu reușesc să le ofere condițiile necesare de trai. Astfel, de cele mai multe ori, fără să știe ce implică creșterea și întreținerea lor, le abandonează în natură.

Sursa foto. Pixabay

Ce se întâmplă cu animalele abandonate

Este și cazul broscuței de Florida care atinge până la câteva kilograme la maturitate. Acestea sunt abandonate, de regulă în parc, în lacuri.

„Broscuţa de Florida este achiziționată într-o dimensiune mică, crescută într-un bol de plastic sau într-un acvariu destul de impropriu. În momentul în care ele ajung la câteva kilograme, proprietarul nu le mai dorește, încearcă să scape de ea și, cel mai simplu, din ce am observat, se duc și le eliberează în lacurile din parcuri, IOR, Colentina, din cauza și a vânzătorului și a proprietarului”, a povestit George Negroiu, medic veterinar conform sursei citate mai sus.

De asemenea, la fel se întâmplă și cu anumiți pești de acvariu care odată ajunși în bălțile și râurile din România  duc la decimarea peștilor indigeni.

„Crescătorii de animale au deseori probleme cu acele animale, pentru că habitatul lor nu este corespunzător, alimentația nu este corespunzătoare, pentru că îl ia din habitat, unde este obișnuit să mănânce o singură dată pe lună, și încearcă să îl îndoape zilnic cu carne de pui, în condițiile în care acel animal poate în natură mănâncă doar carne de șoarece”, a mai spus Tiberiu Constantin, medic veterinar, Facultatea de Medicină Veterinară, citat de Știrile Pro TV.

Sursa foto. Wikipedia

Legislația românească are lacune

Trebuie spus că legislația actuală din România are numeroase lacune. Este interzisă deținerea animalelor sălbatice care se găsesc în biosfera României, însă nu se precizează nimic de cele exotice. Pentru acestea, autoritățile cer documente privind provenința lor și avize sanitare. Dacă nu există astfel de documente, animalul este confiscat, iar deținătorul amendat.

„Le confiscăm animalul și îi sancționăm. Amenzile sunt până la 60.000 de lei și, dacă se dovedește că specia este luată din natură, este vorba și de un dosar penal care se va deschide. Au fost identificate cazuri în Bihor. După cum ştiţi, în judeţul Bihor sunt ape termale. Dacă ar scăpa reptine, anaconda, e posibil să se poată adapta și ar fi un mare dezechilibru și pericol să avem în natură”, a precizat Nicolae Badea, director de biodiversitate, Direcția Națională de Mediu.

Pentru animalele exotice, există un regulament european numit CITES, care reglementează transportul lor. În acest moment, însă, la nivelul statelor membre UE, se vorbește despre o listă cu anumite specii a căror creștere va fi permisă. Pentru celelalte vor exista restricții.