Ucraina importă varză albă de la agricultorii din Oltenia. Fermierii sunt ajutați să nu arunce producția la gunoi
- Andra Puiu
- 9 iunie 2023, 15:28
Cultivatorii români de cereale și plante oleaginoase s-au plâns, în ultimele luni, că producțiile lor nu vor fi vândute din cauza exporturilor din Ucraina. În tot acest timp, fermierii din Oltenia abia așteaptă TIR-urile ucrainene pentru a-și vinde recolta.
Fermierul Cerasela Delcea, din comuna Cilieni, județul Olt, a declarat că patru TIR-uri din Ucraina au venit în piața satului, joi, 8 iunie, pentru a transporta varză albă. Fermierii vând varza cu 0,70 de lei kilogramul, cu o,30 mai puțin față de prețul pieței. Mulți legumicultori acceptă acest preț deoarece este oferit pentru cantități mai mari.
Delcea a mai adăugat că acesta este un preț acceptabil, iar fermierii nu ar obține unul mai bun dacă și-ar vinde producția în București. Foarte puțin dintre fermieri fac parte dintr-o cooperativă agricolă pentru a-și vine legumele unor rețele de mari retaileri. Cei mai mulți agricultori din Cilieni își duc marfa pe piața de gros din comună, care este deținută de primărie.
„Ei ar putea să vândă unor samsari sau să meargă direct la piața de gros Pucheni din București, dar nu obțin mai mult. Ucrainenii sunt buni, fiindcă ne oferă șansa să nu aruncăm recolta la gunoi. Vă dați seama, dacă tăiem varza și nu o vindem la timp, se strică și nu mai avem ce să facem altceva, decât să o aruncăm.”, a spus Cerasela Delcea.
De ce fermierii nu își pot vinde producția către marile kipermaketuri
Micii fermieri care nu fac parte din cooperative agricole nu își pot vinde producția către marile hipermarketuri pentru că nu reușesc să respecte regulile de pune practici. Agricultorii trebuie să utilizeze cantități minime de pesticide, în condițiile în care culturile lor de tomate sunt afectate de insecta Tuta absoluta. Este vorba de o insectă foarte invazivă, iar pentru ca aceasta să fie eliminată este nevoie de insecticide puternice.
Este important de precizat că în state din vestul Europei există reguli pentru ca apariția acestei insecte să fie prevenită. Micii legumicultori din România nu au parte de consultanță din partea autorităților pentru a știi cum să evite utilizarea masivă a produselor de protecție a plantelor. „Vânzările de tomate sunt scăzute, lumea este marcată de știrile din presă, prețul la poarta fermei este de 3,50 lei sau patru lei, iar comerțul nu merge prea bine”, a mai spus Cerasela Delcea pentru Lantulalimentar.ro.