Emisiunea în cauză a fost analizată de for pentru că a primit 230 de sesizări de la telespectatori, care reclamau lipsa de echilibru din cadrul dezbaterii, scrie PaginadeMedia.ro 

CNA a vizionat în ședința publică de astăzi secvențe din emisiunea reclamată, alături de reprezentanți ai TVR, inclusiv Ionuț Cristache, și au decis: somație publică pentru lipsa unui punct de vedere a Coaliției pentru Familie, față de care au fost aduse mai multe acuzații. 

Unul dintre invitați a afirmat că semnăturile pentru modificarea constituției s-ar fi strâns „din casă în casă, cu ocazia ritualilor religioase ortodoxe, când preotul vizitează enoriașii sau după Liturghia de duminică, sau chiar în mod cu totul ilegal, la școală, pentru că vorbim și de abuzuri de acest tip, în care profesori de religie au strâns semnături chiar în clase de la elevi, unii de 18 ani, unii nu știm, poate chiar minori, pentru că modul în care legislația, procedura reglementează foarte lacunar, procedura de strângere de semnături și inițiativă cetățenească, este una care, am văzut, a dus în Parlament la o degringoladă.”

Moderatorul TVR s-a apărat în fața membrilor CNA spunând că a avut invitați de ambele părți: și susținători ai familiei tradiționale, dar și susținători ai familiei moderne.  „Pornind de la ce s-a discutat în emisiune, cred că e clar pentru toată lumea. Acest număr – 230 de reclamații, nu mă impresionează. Dacă vă uitați, multe din ele sunt copy-paste. Eu împreună cu producătorul emisiunii Livia Șerban am gândit această ediție pentru a fi difuzată undeva în august, luând în calcul și alte dezbateri care au avut ca tematică acest subiect. Ne-am gândit că mai ales la Televiziunea Publică nu vrem să punem în scenă același „spectacol” pe care l-am mai văzut, invitând pe cineva de la Asociație și să iasă un spectacol grotesc din care nimeni să nu înțeleagă nimic.

Am zis că este un subiect care nu poate fi confiscat sau legitimat de cineva și-l putem dezbate ca atare cu oricine credem noi de cuviință. Evident, nu cu oameni de pe stradă ci cu oameni cu expertiză. Am avut pe de o parte susținători ai familiei tradiționale, Vintilă Mihăilescu, Liviu Mihaiu, Andrei Găitănaru (teolog și filosof). Domnul Liviu Mihai, un susținător al familiei tradiționale, de Vintilă Mihăilescu nici nu mai spun. De cealaltă parte i-am avut pe domnul Iaru, susținător al familiei moderne, Cristina Ionescu, o mamă care își crește singur copilul și Dragoș Bucurenci.

Am considerat din capul locului că lucrurile sunt destul de echilibrate pentru o dezbatere. Acum, că unii nu au auzit ce sperau să audă sau că nu au văzut ce sperau să vadă e partea a doua a discuției. După emisiunea cu pricina am primit sute de mesaje de amenințare”, a spus Cristache conform aceleași surse. 

Monica Gubernat, membru CNA, precizează. „Știu că dumneavoastră că vreți să aduceți o notă de modernitate, și faceți foarte bine, prin dezbaterea pe care o organizați, dar este o chestiune în dezbatere public și într-o astfel de situație trebuie să chemați susținători din ambele tabere. În emisiunea dumneavoastră toată lumea vorbea pe același ton. În al doilea rând s-au făcut niște acuzații, că acele semnături s-au obținut prin abuzuri, așa a spus doamna avocat. Dar nu a spus nici un exemplu de biserică în care preotul a lua „biciul” și și-a obligat enoriașii să semneze.”