Evenimentul Zilei > Economie > Turismul sanatos, la moda

Turismul sanatos, la moda

Cele mai cautate destinatii de vacanta vor fi in 2008 locurile indepartate, care ofera confort si autenticitate.

Speranta analistilor de pe piata turismului este ca acest segment al industriei de profil va gasi o cale de a fi in acelasi timp ecologic si profitabil, potrivit unei analize publicate de cotidianul britanic „Daily Telegraph”. Destinatiile de lux precum Dubai sau hotelurile de 5 stele vor fi inlocuite de pensiuni ecologice, situate cat mai departe de aglomeratia si agitatia oraselor.

In prezent, operatorii de nisa precum hotelierii Campell Gray pot ataca fara a se teme segmentul de „turisti sanatosi” care prefera un singur mar intr-un bol de lut in locul unui cos urias cu fructe ceruite, invelit in celofan. Chiar si in acest caz, hotelierii care inteleg prin a avea un comportament ecologic sa-si intrebe clientii daca vor prosoapele bine curatate sau nu au pierdut deja batalia in 2008.

Organizatia Mondiala a Turismului (WTO) estimeaza ca, in acest moment, turismul reprezinta 10% din PIB-ul mondial. Turismul international se va tripla in urmatorii 20 de ani, iar numarul turistilor internationali va creste de la 700 de milioane in prezent, la 1,6 miliarde in 2020. Calculele arata un numar foarte mare de turisti care ard anual tone de combustibil, dar nicio campanie de mediu nu poate schimba aglomeratia de pe Heathrow sau de pe alte aeroporturi.

Numarul angajatilor in turism ajunge la peste 250 de milioane, asa ca acest domeniu este cel care aduce cea mai mare parte a banilor in o treime din tarile in curs de dezvoltare, potrivit datelor WTO.

Unde vom calatori

Analizele de piata arata ca, din 2008, vom fi mai cumpatati in alegerea destinatiilor pentru vacante. Succesul Namibiei sau Botswanei, ca raspuns la incercarea de a limita dezvoltarea exagerata la cateva „adaposturi” de calitate si cativa operatori si agentii de turism responsabile, incurajeaza si alte tari sa urmeze un astfel de exemplu. Anul acesta, „kilometrul zero” pentru turism ar putea fi Zambia, acolo unde compania de turism de lux Abercrombie&Kent vrea sa construiasca sapte noi tabere.

In Botswana, Colin Bell, inventatorul Wilderness Safaris (expeditii de vanatoare in pustietate – n.r.) a anuntat deja un parteneriat cu Mark Read, fostul presedinte al World Wide Fund for Nature (WWF) – organizatie pentru conservarea naturii si restaurarea ecologica a mediului natural -, in Africa de Sud.

Cei doi vor sa creeze aici o rezervatie ce se va numi Selinda Reserve. In timp ce destinatiile din America de Sud, precum Desertul Atacama, incearca sa le inlocuiasca pe cele suprasolicitate din sud-estul Asiei, in Orientul Mijlociu va reusi sa se impuna exuberantul Oman. Statul din Golf va beneficia si de legatura directa intre Gatwick (Londra) si Muscat, oferita de compania Oman Air.

DESTINATII

Vacante cautate

Argentina: Buenos Aires, unul dintre cele mai frumoase orase din lume

Chile: Hoteluri noi in rezervatii

China: Destinatie atractiva, recomandata abia dupa Jocurile Olimpice, cand dispar santierele si aglomeratia

Laos si Cambodgia: Hoteluri bune, acces usor, cele mai bune preturi din Asia

India: Noi companii low cost vor lega obiective turistice interne

Liban: Beirutul „zumzaie” din nou

Madagascar: Multe hoteluri de calitate

Mozambic: Expeditii catre insulele de corali din Arhipelagul Quirimbas

Noua Zeelanda: „Magia” regiunii nu se pierde niciodata

Oman: Mai putin aglomerat si mai stilat decat Dubai

Panama: Este mereu soare si liniste

Zambia: Regiune perfecta pentru expeditiile de vanatoare

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News