Turcii şantajează Rusia şi SUA prin intermediul Libiei - Riscurile pentru Grecia

Turcii şantajează Rusia şi SUA prin intermediul Libiei - Riscurile pentru Grecia

- că ar încerca eventual să prevină să fie "lăsaţi descoperiţi" de către Statele Unite dacă Washingtonul preferă, de exemplu, să ia o poziție în criza libiană de partea Egiptului, şi nu a Turciei (ceea ce este dificil).

"Din Siria până în Libia, de la Marea Neagră până la Mediterana, Erdogan consideră acum că Turcia are nevoie de America din punct de vedere politic și strategic mai mult decât avea nevoie acum câteva luni", a scris experimentatul jurnalist turc Cengiz Çandar, subliniind că „Turcia are nevoie de sprijinul Statelor Unite pentru a-și pune în aplicare agenda regională (turcă)" nu numai în Libia, ci și „dincolo de ea”.

Libia o posibilă "cheie" pentru planurile SUA în Mediterana

Americanii însă, la rândul lor, par să „răspundă” într-o oarecare măsură: de exemplu, exprimându-și intenția de a-și consolida prezența militară în Africa prin intermediul Tunisiei (United States Africa Command), criticând ambițiile geopolitice ale Rusiei în regiunea mediteraneană extinsă. (Rusia încearcă în mod evident să încline balanţa în favoarea sa în Libia", a declarat recent generalul american Stephen Townsend, prezentând "documente" care dovedesc implicarea militară a Moscovei pe frontul războiului libian civil/prin interpuși.

Trebuie menționat că, la conducerea misiunii Națiunilor Unite în Libia, în locul libanezului demisionar Ghassan Salamé, se află în prezent (mijlocul lunii iunie 2020) o americancă, Stephanie Williams, despre care se spune că are o relație deosebit de bună şi cu islamişti din Guvernul de Coaliţie Naţională (GNA) al turcofilului Fayez al Sarraj, cum ar fi ministrul de Interne, Fathi Bashagha.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru istorie, Bashaga este politicianul care a declarat în urmă cu ceva timp că forţele GNA, susţinute de Turcia şi de mercenari islamişti aduşi din Siria nu-şi vor opri înaintarea dacă nu vor cuceri mai întâi oraşul Sirta (amplasat strategic în apropiere de terminalele folosite pentru exporturile de energie), precum şi baza aeronautică de la Al Jufra.

Dacă dăm crezare celor declarate pentru Reuters de un oficial turc sub condiția anonimatului, tocmai acest atac iminent asupra oraşului Sirta de către forțele GNA susținute de turci a dus la amânarea bruscă a vizitei lui Lavrov si Soigu la Istanbul, programată pentru 14 iunie.

Evoluțiile din Libia "necesită o implicare mai activă din partea Statelor Unite", a scris Ben Fishman pe site-ul Washington Institute For Near East Policy, menționând că "în ultimele săptămâni, administrația Trump a adoptat o acţiune diplomatică în Libia la nivel de înalți demnitari mai mare decât în ultimele ​​treisprezece luni".

Folosind Libia nu numai ca trambulină sau ca punct de plecare, ci și ca pârghie de presiune, Washingtonul ar putea, în același timp, să promoveze o serie de acorduri pe scară mai largă în regiunea mediteraneană, cu scopul de a limita nu numai influența rusă, ci și pe cea chineză.