Tudorache a renunțat la funcțiile politice. Conducerea PSD: „Este un gest de onoare”

Tudorache a renunțat la funcțiile politice. Conducerea PSD: „Este un gest de onoare”

Conducerea PSD apreciază drept onorant gestul fostului primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache de a se suspenda din partid, în condițiile în care a fost pus sub urmărire penală.

Fostul primar Daniel Tudorache a decis să se autosuspende din PSD după ce procurorii DNA au decis să înceapă urmărirea penală împotriva sa și să-l pună sub control judiciar. Potrivit conducerii PSD, decizia lui Daniel Tudorache de autosuspendare din partid este un gest de onoare. Totodată reprezentanții social-democrați îşi exprimă speranţa că fostul primar al Sectorului 1 al Capitalei îşi va dovedi nevinovăţia și va reveni cât mai repede în politică.

„Partidul Social Democrat a luat act de decizia lui Daniel Tudorache de a se suspenda din partid. Este un gest de onoare. Suntem convinşi că Daniel Tudorache va clarifica toate aspectele care îl vizează şi îşi va dovedi nevinovăţia”, se arată într-un comunicat de presă transmis de PSD.

Ne puteți urmări și pe Google News

Daniel Tudorache a anunțat, într-o postare pe Facebook, că renunță pentru moment la toate funcțiile politice pe care le deține, urmând să revină în viața publică după ce va demonstra că este nevinovat. El a precizat că, până la sfârşitul anului, atribuţiile de preşedinte al PSD Sector 1, pe care le-a deținut până acum, vor fi preluate de preşedintele executiv.

„În lumina evenimentelor recente, am luat decizia de a mă suspenda din PSD. Sunt nevinovat şi sper ca Justiţia să facă lumină cât mai repede în acest dosar. Nu doresc să pun în pericol şansele reale de câştigare a alegerilor parlamentare, pe care le are partidul al cărui membru sunt de peste 20 de ani şi în slujba căruia mi-am pus toată activitatea politică”, a scris Daniel Tudorache, pe pagina sa de Facebook.

Cauțiune imensă pentru fostul primar

Sâmbătă dimineaţa, procurorii DNA din cadrul secției de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au anunţat că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Dan Tudorache. Acesta este acuzat de săvârșirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi spălare a banilor.

Potrivit unui comunicat al DNA, în acelaşi dosar s-a mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de alte două persoane fizice, fosta soţie a lui Tudorache şi o persoană fizică aflată în anturajul acestuia. Cele două personae sunt acuzate de complicitate la spălarea banilor, respectiv trafic de influenţă.

Pentru cei trei inculpați, au fost stabilite cauțiuni care vor trebui depuse până la finalul acestei luni, pe 27 noiembrie. Astfel, în cazul lui Dan Tudorache, cauțiunea este de un milion de euro, pentru fosta soție este de 200.000 de euro, iar pentru cel de-al treila inculpate de 75.000 de euro.

Acuzațiile DNA

Conform DNA, procurorii au obținut probe care arată că în perioada septembrie 2016 - mai 2017, persoana aflată în anturajul lui Dan Tudorache ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituţie din subordinea Primăriei Sector 1.

„În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcţionarii responsabili, astfel încât contractul să se desfăşoare în bune condiţii (plată la timp a facturilor şi actualizarea tarifelor). În schimbul traficării influenţei, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum şi suma de 8.640 de lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparţinând traficantului de influenţă”, a arătat DNA.