Ordinul califică dărâmarea statuilor și vandalizarea monumentelor de către protestatari drept „acte criminale”, organizate de „agitatori care au călătorit în Statele Unite pentru a-și promova agenda lor violentă”.

„În ultima săptămână, vandalii au dărâmat o statuie a președintelui Ulysses S. Grant în San Francisco”, se arată în textul Ordinului.

„Pentru ei, nu a avut nici o importanță că președintele Grant a condus Armata Uniunii la victorie împotriva Confederației, în Războiul Civil, a impus Reconstrucția, a luptat împotriva Ku Klux Klan și a pledat pentru al cincisprezecelea amendament, care le garanta sclavilor eliberați dreptul de vot. La Charlotte, în Carolina de Nord, numele a 507 combatanți comemorați pe un monument din Al Doilea Război Mondial au fost mânjite cu un simbol al comunismului.”

Și Ordinul continuă:

„Mai devreme, luna aceasta, la Boston, un memorial comemorând un regiment afro-american, care a luptat în timpul Războiului Civil, a fost acoperit de grafiti. La Madison, Wisconsin, răsculații au dărâmat statuia unui imigrant aboliționist care a luptat pentru Uniune în Războiul Civil.”

Și textul decretului prezidențial, un adevărat rechizitoriu continuă:

„Recent, un influent militant dintr-o mișcare care a jucat un rol de prim-plan în stabilirea agendei manifestațiilor din ultimele săptămâni, a declarat că numeroase reprezentări religioase ale lui Iisus și ale Sfintei Familii ar trebui eliminate din locașurile noastre de cult.”

Decretul ordonă Procurorului General William Barr și Departamentului de Justiție să acționeze în justiție orice persoană sau grup care „distruge, provoacă pagube, vandalizează sau profanează” monumente sau statui laice și religioase.

Barr este de asemenea însărcinat să urmărească în justiție „orice persoană sau entitate care participă la acțiuni pentru incitarea la violență  sau la alte activități ilegale legate de revoltele și actele de vandalism”.

În fine, Ordinul arată că toate „guvernele de stat și locale care nu protejează monumentele publice, monumentele comemorative și statuile de distrugere sau vandalism” nu vor mai beneficia de subvenții federale și dispune tuturor agențiilor executive să se asigure că toate programele finanțate de guvernul federal se conformează prezentului Ordin.

Trump și-a anunțat pe Twitter intenția de a emite acest Ordin după tentativele protestatarilor de a dărâma statuia fostului președinte Andrew Jackson din Lafayette Square, de lângă Casa Albă.

„Am autorizat Guvernul Federal să aresteze pe oricine vandalizează sau distruge orice monument, statuie sau altă proprietate federală din Statele Unite, pasibili de închisoare până la 10 ani. Acțiunea intră în vigoare imediat, dar poate fi folosită și retroactiv, pentru distrugeri și vandalisme deja provocate. Nu vor exista excepții.”

De asemenea, administrația Trump a însărcinat 400 de membri ai Gărzii Naționale cu descurajarea protestatarilor de la atacarea monumentelor din Washington D.C. Departamentul Apărării a confirmar publicației Daily Caller că trupele rămân mobilizate cel puțin până pe 8 iulie.