Trump joacă până la capăt: Electorii Republicani au depus liste „alternative”

Trump joacă până la capăt: Electorii Republicani au depus liste „alternative” Mike Pence Sursa foto. EVZ

Subtilitățile procesului electoral american, precum și precedentul alegerilor din 1876, îi lasă președintelui Trump șansele intacte pentru a rămâne la Casa Albă.

Presa „mainstream” a clamat victoria lui Joe Biden, după ce, luni, 14 decembrie, majoritatea electorilor prezidențiali, desemnați de guvernatorii celor 50 de state americane, și-au exprimat votul în favoarea candidatului Democrat.

Totuși, în mai multe state cheie, ai căror guvernatori au desemnat electori Democrați, liste „alternative” de electori Republicani au votat în același timp pentru Donald Trump.

New York Times a salutat ceea ce a numit „votul oficial”, afirmând că astfel Biden și-a „asigurat oficial președinția în maniera stabilită de Constituție, la circa șase săptămâni după Ziua Alegerilor”.

Ne puteți urmări și pe Google News

CNN a numit evenimentul „o lovitură zdrobitoare la adresa încercărilor controversate și fără precedent ale președintelui Trump de a bloca victoria lui Biden în Colegiul Electoral, depunând acțiuni juridice pe termen lung și făcând presiuni asupra parlamentarilor din statele cheie de a invalida milioane de voturi legale”.

Listele „alternative”

Cu toate acestea, subtilitățile complicatului sistem de vot american fac ca asupra victoriei lui Biden să planeze încă dubiile.

Electorii Republicani din Pennsylvania, Nevada, Georgia și Arizona – state unde electorii Democrați au votat „oficial” pentru Biden – și-au exprimat cu toții voturile în favoarea lui Trump, lucru care îi permite acestuia să își „protejeze orice acțiune juridică… viitoare”.

Această decizie, scrie LifeSiteNews, urmărește să garanteze că acțiunile juridice demarate de echipa Trump împotriva fraudei electorale pot fi continuate toată luna decembrie și începutul lui ianuarie.

Într-un comunicat dat publicității luni, Partidul Republican din Pennsylvania afirmă:

„Am recurs la acest vot procedural pentru a proteja orice acțiuni juridice care ar putea fi depuse în viitor.”

Nevada a făcut același lucru, pagina Republicanilor din acest stat afișând:

„Istoria s-a scris astăzi”.

Protejarea președintelui

Între timp, președintele Partidului Republican din Georgia, David Shafer, a dat publicității un comunicat în care explică motivul pentru care electorii Republicani din acest stat au votat pentru Trump:

„Deoarece acțiunea juridică a președintelui de contestare a alegerilor din Georgia este în desfășurare, electorii Republicani pentru alegerile prezidențiale s-au întrunit astăzi (luni) la prânz la clădirea Capitoliului statului și au votat pentru președinte și vicepreședinte.

„Dacă nu ne-am fi întrunit astăzi și nu am fi votat, cursa electorală pentru Președinte ar fi fost încheiată. Acțiunea noastră de astăzi îi protejează drepturile în conformitate cu legile din Georgia.”

Statelor enumerate mai sus li s-au alăturat ulterior Michigan, Wisconsin și New Mexico.

Aceasta ridică la șapte numărul statelor unde Republicanii au depus liste alternative în favoarea președintelui Trump, numărul electorilor fiind suficient pentru a-i permite acestuia să-și continue bătălia legală.

„Timp mai mult decât suficient”

Vorbind la Fox News, luni dimineața, Stephen Miller, unul dintre consilierii electorali ai președintelui, a subliniat că data de 20 ianuarie este „singura dată din Constituție” și a adăugat că este „timp mai mult decât suficient pentru a repara acest rezultat electoral fraudulos și a-l certifica pe Donald Trump ca învingător al alegerilor”.

Scopul electorilor alternativi este de a „proteja drepturile noastre pentru a asigura un rezultat corect și cinstit al acestor alegeri”, a explicat Miller.

„La ora la care vorbim, un grup de electori alternativi votează în statele contestate și vom trimite aceste voturi la Congres. Acest lucru va garanta ca toate acțiunile noastre juridice să rămână deschise”, a explicat Miller. „Aceasta înseamnă că, în cazul în care câștigăm aceste acțiuni în instanță, putem cere ca listele de electori alternativi să fie validate. Legislaturile de stat din Georgia, Wisconsin și Pennsylvania pot face la fel, iar Congresul are și el posibilitatea de a face ceea ce trebuie.”

Totul e la mâna lui Pence

Voturile Colegiului Electoral, exprimate pe 14 decembrie, urmează să fie numărate pe 6 ianuarie, într-o ședință comună a Congresului, prezidată de vicepreședintele SUA, Mike Pence, care este și președintele Senatului.

Membrii Camerei Reprezentanților pot ridica în acel moment obiecții privind votul electorilor. Și cu certitudine se va găsi un Republican care să conteste votul.

Pence este cel care judecă și decide ce liste de electori ia în calcul, în funcție de obiecțiile ridicate, în acel moment nemaicontând cum s-au soldat în justiție acțiunile de contestare ale lui Trump.

Astfel, dacă Trump pierde toate acțiunile juridice în Pennsylvania, Pence poate totuși decide că deciziile nu au fost corecte, și să valideze lista celor 20 de electori Republicani pro-Trump.

Dacă, în urma acestor decizii, asupra cărora Pence este suveran, nici Biden, nici Trump nu obțin majoritatea de 270 de voturi, cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților votează pe state. Delegația fiecărui stat are un vot.

Deși, individual, Democrații au majoritatea în Cameră, Republicanii controlează un număr mai mare de state, astfel încât Trump poate fi ales, răsturnând situația în ultimul moment.

Presiune zdrobitoare

Întrebat de ce acțiunile juridice ale avocaților lui Trump nu au cunoscut un succes masiv în instanță, Miller a răspuns:

„Presiunea exercitată de media corporatiste corupte, pentru ca toată lumea să cedeze și să se supună, este zdrobitoare, zdrobitoare. Așa că, da, judecătorii cedează, politicienii cedează. Avem nevoie de eroi care să acționeze și să facă ceea ce trebuie.”

În acest timp, Biden a rostit un discurs în urma rezultatelor din votului „oficial” din Colegiul Electoral, în care a făcut aluzie la Trump:

„În America, nu politicienii iau puterea, cetățenii sunt cei care le-o acordă. Făclia democrației a fost aprinsă în această țară de multă vreme. Și știm acum că nimic – nici măcar o pandemie – nu o poate stinge.”