Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Aceasta este singura cale spre victorie pentru Donald Trump
Aceasta este singura cale spre victorie pentru Donald Trump

Aceasta este singura cale spre victorie pentru Donald Trump

În ciuda hărmălaiei monstruoase create de presa americană, alegerile prezidențiale nu sunt tranșate: Trump nu a pierdut, ba are șanse să câștige.

Am tradus un comentariu al lui Alan Dershowitz publicat de Gatestone Institute. Cititorii mai puțin avizați trebuie să știe că Dershowitz este un eminent expert constituționalist american. De asemenea, el este Democrat, având legături și simpatii politice cu tabăra lui Biden.

Însă toate aceste elemente fac cu atât mai interesant comentariul său, în care șansele lui Trump nu sunt îngropate.

 

Președintele Trump are o singură cale spre victorie, iar aceasta necesită o aliniere perfectă a aștrilor, care în acest moment pare improbabilă.

Scopul echipei de avocați a lui Trump nu este să obțină 270 de voturi de mari electori pentru clientul lor. Acest lucru pare dincolo de domeniul realității. Scopul său este să pună sub semnul întrebării cele 270 de voturi de care are nevoie Biden pentru a fi ales președinte de Colegiul Electoral.

Dat fiind că este vorba de un joc cu sumă nulă, cum ar putea fi posibil ca lui Biden să i se nege cele 270 de voturi, fără ca Trump să atingă această cifră?

Răspunsul la această întrebare oferă indiciul asupra a ceea ce echipa de avocați a lui Trump încearcă să facă. Dacă suficiente voturi de mari electori sunt contestate până la jumătatea lunii decembrie și dacă mai puțin de 270 de voturi sunt certificate de statele respective până la data respectivă, atunci lui Biden i s-ar putea – teoretic – nega nivelul necesar de 270.

Dacă acest lucru se întâmplă, atunci soarta alegerilor este transferată Camerei Reprezentanților, așa cum s-a mai întâmplat de câteva ori în secolul XIX.

Potrivit Constituției, Camera votează președintele nu prin membrii individuali, ci prin delegații de state. Fiecare stat primește un vot, astfel încât este nevoie de 26 de state pentru a alege președintele.

Deși numărul Democraților este mai mare decât cel al Republicanilor, sunt mai multe state cu o majoritate de reprezentanți Republicani.

Prin urmare, dacă alegerea ajunge la Cameră, Republicanii vor determina viitorul președinte.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.