Evenimentul Zilei > International > Trump îi trage lui Biden de sub picioare preșul imigranților
Trump îi trage lui Biden de sub picioare preșul imigranților

Trump îi trage lui Biden de sub picioare preșul imigranților

Președintele Trump a prelungit un decret pentru a da prioritate șomerilor americani la locurile de muncă din SUA, interzicând companiilor să importe muncitori străini.

În iunie 2020, Trump semna un decret prin care interzicea mai multe tipuri de vize de intrare în SUA, în timp ce zeci de milioane de americani erau fără slujbe, cu slujbe sub calificarea lor sau „part time”, din cauza restricțiilor impuse de criza COVID.

Decretul expira la sfârșitul anului 2020, însă Trump a intervenit pentru a prelungi actul normativ, care să dea prioritate americanilor la ocuparea locurilor de muncă, în timp ce economia SUA continuă să se afle în dificultate.

Textul decretului de prelungire arată:

„Efectele COVID-19 asupra pieței muncii din Statele Unite și asupra sănătății comunităților de americani reprezintă un subiect de preocupare națională permanentă. Numărul actual de cazuri zilnice în lume, semnalate de Organizația Mondială a Sănătății, de exemplu, este mai mare decât numărul de cazuri zilnice din iunie, și deși produse terapeutice și vaccinuri au devenit recent disponibile pentru un număr tot mai mare de americani, efectul lor asupra pieței muncii și a sănătății comunitare nu a fost încă realizat pe deplin.”

Un act normativ vital

Noul decret va expira în martie 2021.

RJ Hauman, de la Federația pentru Reforma Americană a Imigrației (FAIR), care i-a cerut lui Trump să prelungească interdicția vizelor străine, a declarat că decretul continuă să fie vital pe o piață a muncii unde 17,8 milioane de americani sunt fără slujbe.

„Deși rata șomajului a scăzut, prea mulți americani se află astăzi încă în căutarea unui loc de muncă, iar perspectivele economice rămân sumbre”, a declarat Hauman, citat de Breitbart.

„Dacă acest document și-ar fi încetat efectul, întreprinderile ar fi putut cu ușurință să reînceapă să exploateze o forță de muncă străină ieftină”, a continuat Hauman.

„Dacă președintele ales Biden îl abrogă rapid, țara ar trebui să ia notă – el nu este de partea muncitorilor americani.”

Biden, în dificultate

Kevin Lynn, de la US Tech Workers, care îi reprezintă pe americanii ale căror locuri de muncă au fost externalizate și delocalizate prin programele de vize, a numit decizia lui Trump o „veste bună” într-o „perioadă de gravă depresie economică”.

„Aceasta îl va pune pe Joe Biden într-o situație dificilă, dacă ar încerca să ridice restricțiile într-un moment în care economia se scufundă și șomajul este extrem de ridicat.

Astăzi, în Statele Unite, există 24,5 milioane de americani fără slujbe, cu slujbe sub calificarea lor sau „part time”, toți doritori de slujbe cu program întreg, însă ale căror perspective pe piața de muncă sunt sumbre din cauză că nu pot concura cu forța de muncă ieftină din exterior.

În fiecare an, Statele Unite primesc circa 1,2 imigranți legali cu carte verde pentru a se stabili permanent în țară.

În plus, alți 1,4 milioane de muncitori străini cu vize de muncă sunt primiți anual. Adesea, americanii sunt concediați și înlocuiți cu acești muncitori străini.