Editura Evenimentul si Capital

Strategul lui Donald Trump anunţă CINE VA DOMINA EUROPA curând. Steve BANNON despre lupta contra GLOBALISMULUI

FOTO: Steve Bannon încearcăr să coaguleze mișcările naționaliste europene, după modelul american
Autor: | | 7 Comentarii | 34409 Vizualizari

Fostul șef de campanie al președintelui Trump a acordat un senzațional interviu ziarului francez Le Figaro, în care explică zvârcolirile fără precedent ale lumii de azi. În esență, spune Bannon, peste tot pe planetă, oamenii de rând se revoltă împotriva dictaturii „Partidului Davos”, reprezentantul elitelor politice, economice și bancare.

- Cum vă definiți din punct de vedere ideologic? Ca un populist? Un naționalist? Un național-populist? Un conservator? Un naționalconservator?

- Aș spune că sunt deopotrivă populist, naționalist și suveranist, cu o tendință tradiționalistă, în măsura în care apăr structura familiei și valorile tradiționale. Este principiul însuși al mișcării din care fac parte de a reuni toate aceste curente ideologice. Aș dori să le explic puțin.

A fi populist înseamnă a fi în același timp opus elitelor (conducătoare) și favorabil subisidiarității: decizia trebuie luată la cel mai de jos nivel posibil.

A fi naționalist înseamnă a considera că trebuie consolidat sistemul westfalian: națiunea este singura entitate susținută de cetățeni și care le garantează în același timp acestora libertatea.

A fi suveranist înseamnă a apăra o rețea de națiuni libere în care fiecare poate semna un tratat sau o alianță (ca UE sau NATO), dar numai pe baza alegerii sale suverane.

Este suficient să privim mai atent pentru a observa că ideile noastre se impun peste tot în lume, de la Shinzo Abe în Japonia la Rodrigo Duterte în Filipine. Observați ce se petrece în Australia, în India cu (premierul) Modi, sau mai aproape de voi, în Europa, sau în Brazilia cu (președintele) Bolsonaro, în Columbia sau în multe alte țări, printre care, bineînțeles, Statele Unite. Toate acestea sunt o combinație de populism, naționalism și suveranism.

- Cum explicați creșterea simultană a puterii populiștilor în toate democrațiile occidentale? Care sunt punctele comune între Salvini, Orban, Trump și Bolsonaro? Credeți că toate aceste mișcări sunt compatibile?

- Uitați-vă la chinezi: spun că sistemul lor este un regim comunist cu caracteristici chineze. Ei bine, populismul este la fel: de fiecare dată este vorba de un regim naționalpopulist, dar cu caracteristici ungare, franceze, italiene, braziliene, americane... În cazul fiecărei națiuni este un regim diferit care propune răspunsuri adaptate la propriile sale problematici economice și sociale. Aceasta este forța unui regim naționalpopulist: este unic pentru fiecare națiune, deoarece în fiecare caz pune accentul pe ceea ce se află în centrul preocupărilor sale.

Alegerile europene vor aduce o schimbare uriașă

- În ce scop doriți să îi uniți pe populiștii europeni, dacă în Europa situația este diferită de Statele Unite?

- Consider că naționalistpopuliștii din Europa și din SUA au un lucru în comun: se opun elitelor și concentrării puterii, fie că este vorba de puterea de la Bruxelles sau de la Washington.

În Statele Unite, mișcarea populistă vrea să restituie puterea poporului, statelor, nivelurilor de jos ale ierarhiei, revoltându-se în același timp față de expansiunea explozivă a globalizării, care se propagă de la clasa politică la Wall Street sau Silicon Valley. Toate acestea contribuie la mentalitatea globalistă a cărei mare festivitate o reprezintă Forumul de la Davos. Iar această mentalitate intră în contradicție cu interesele omului de rând. Aceasta este ceea ce unește popoarele din Statele Unite și Europa: schemele comportamentale ale elitelor noastre sunt comparabile.

Ați avut proiectul european al lui Jean Monnet, iar logica sa internă era de a edifica Statele Unite ale Europei. Putem compara atunci Italia cu Carolina de Sud, Franța cu Carolina de Nord, Spania cu Georgia sau Ungaria cu Maryland.

FOTO: Macron, un globalist deghizat în patriot

Pe scurt, în această schemă nu ai decât unități administrative dependente de Bruxelles și de Banca Centrală Europeană (BCE), în nici un caz națiuni libere și independente.

Globaliștii văd în statul-națiune o etapă care trebuie depășită. Dimpotrivă, noi credem că statul-națiune este o bijuterie care trebuie șlefuită. Apoi, puterea de decizie trebuie să le revină cetățenilor, în funcție de realitățile lor naționale și în cadrul statului lor națiune suveran.

În fine, există un ultim aspect pe care l-am putut remarca mai ales la Congresul Mondial l Familiilor (Verona, 29-31 martie – n.r.). Există peste tot în lume o înflorire a valorilor tradiționale: o vedem la Trump, dar și la Marion Maréchal (nepoata lui Marine Le Pen – n.r.), la Salvini, la japonezi și bineînțeles la Bolsonaro. Este o revenire la structurile sociale tradiționale - familiale și culturale - ale națiunilor,.

- Ce perspectivă aveți în legătură cu apropiatele alegeri europarlamentare? Cum le răspundeți celor care vă acuză de ingerință?

- Aceste alegeri vor fi un punct de cotitură major în istoria europeană, și nu doar din punct de vedere politic. Această mișcare populistă de năzuință la suveranitatea națională a prins cu adevărat rădăcini. Dinamica sa este una mondială. Marea cotitură se va produce la viitoarele alegeri europene, când la urne se va înregistra un succes enorm în favoarea partidelor naționaliste.

În ceea ce privește ingerința mea, popoarele nu au nevoie de mine pentru a distruge partidele aflate la putere în țările lor.

Trump nu are contracandindat în 2020

- Și-a ținut Trump promisiunile? În ce relații mai sunteți astăzi cu el?

- Trump a înțeles importanța de a-și ține promisiunile în ochii oamenilor, începând cu construirea zidului, cea de a adapta Statele Unite la schimbările structurale în raport cu China și la încetarea conflictelor din străinătate, cum este cel din Afganistan. Dacă asculți discursul său despre starea națiunii de la începutul lui februarie, vei sesiza trei dimensiuni. Erau cele trei promisiuni centrale pe care le făcuse în 2016, iar „Establishmentului” Democrat și Republican nu îi rămâne altceva de făcut decât să i se opună în chestiunea zidului. Trump știe că acesta nu va fi construit în momentul realegerii sale. Dar cel puțin arată poporului american că se luptă împotriva imigrației. Iar oamenii își spun: „Face ceea ce ne-a promis”.

Dacă Trump continuă pe această linie, nu văd pe nimeni la ora actuală care să îl poată învinge în 2020.

Mircea Badea, mesaj suburban la adresa lui Augustin Lazar: Javra dracului!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI