Trucuri pentru un cozonac pufos și delicios. Care este cel mai important ingredient

Trucuri pentru un cozonac pufos și delicios. Care este cel mai important ingredient

Cozonacul este un desert tradițional în România. Nu este însă ușor de preparat, dar există și rețete simple. Este însă extrem de important să alegeți ingredientele potrivite.

Cozonacul este nelipsit de pe masa de sărbători a românilor. Nu este însă un desert ușor de realizat. Făina este extrem de importantă. În marile magazine există mai multe feluri de făină, dar nu toate sunt potrivite pentru cozonac. Trebuie să vă uitați cu atenție pe etichetă.

Făina 480 sau 450 este mult mai fină decât celelalte tipuri și este folosită de cofetari pentru prepararea prăjiturilor cu cremă. Făina cu indicativul 550 este mai dură și este în general folosită pentru biscuți și fursecuri. Făina 650 este ideală pentru aluatul de pâine sau pizza.

Făina ideală pentru cozonac

Pentru aluatul de cozonac este ideală făina 000. Consistența ei este perfectă pentru realizarea unui aluat pufos și aerat. Mare atenție însă unde o depozitați. Făina se ține obligatoriu în recipiente etanșe pentru a o feri de umezeală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru un aluat perfect de cozonac este bine să folosiți drojdie proaspătă. Acesta va crește mai repede. De asemenea, aluatul de cozonac trebuie frământat foarte bine. Cozonacul tradițional românesc este cel cu nucă. Dar aluatul poate fi umplut și cu rahat, stafide, mac sau ciocolată, potrivit cancan.ro. 

Aluatul este însă cea mai importantă parte. Pentru realizarea lui aveți nevoie de următoarele ingrediente: un kg de faină, 50 gde grame de drojdie, 300 de grame de zahăr, două plicuri zahar vanilat, 500 de ml lapte, 150 de grame de unt topit, 20 ml rom sau o esenţă de rom, un strop de sare, cinci gălbenuşuri de ou și coaja rasă de la o lămâie. Toate ingredientele să fie la temperatura camerei.

Cum se face aluatul

Primul pas este să puneți la încălzit laptele, pentru a prepara maiaua. Acesta nu trebuie lăsat să fiarbă, ci este necesar să fie doar încălzit. Când a ajuns la temperatura optimă, mărunțiți drojdia și amestecați-o cu două lingurițe de zahăr și cu una de făină. Amestecați totul cu laptele cald, până când obșineți o pastă. Lăsați-o la dospit timp de 15 minute sau până crește. Aveți grijă să nu puneți lapte fiert peste drojdie, pentru că aceasta nu se va mai activa.

Puneți apoi restul de zahăr peste laptele cald și amestecați până când se dizolvă. Între timp, cerneți făina. După ce drojdia a crescut, puneți-o peste făina cernută. Amestecați gălbenușurile cu sare și apoi puneți-le peste făină. Adăugați romul, care poate fi înlocuit cu esență de rom, puneți coaja de lămâie și adăugați treptat laptele călduț.

Acum trebuie să treceți la frământarea aluatului. Puneți untul topit, puțin cât puțin, și frământați până când pătrunde complet în aluat. Dacă aluatul a rămas lipicios, nu ezitați să mai puneți puțin ulei. Procesul de frământare este unul foarte ușor, mai ales atunci când folosiți o cantitate mică de făină. Astfel, după zece minute de frământare, aluatul este gata. Trebuie lăsat la dospit timp de o oră. Atenție, însă! Trebuie acoperit cu un prosop curat și pus la căldură, deoarece aluatului nu îi place să stea în frig.