Cel mai gustos cozonac, fără frământare. O rețetă simplă, accesibilă oricui
- Iulia Moraru
- 7 decembrie 2022, 23:22
Cozonacul reprezintă un preparat îndrăgit de toți românii și nu poate să lipsească de pe masa de sărbători. Acesta este una dintre cele mai mari provocări pentru gospodine, deoarece trebuie respectați mulți pași. Iată o rețetă ușor de făcut, fără frământare. Gustul va fi la fel ca cel de la cofetărie.
Rețeta de cozonac fără frământare este accesibilă oricui, iar rezultatul este garantat. Frământatul este un proces complicat, ce, dacă nu este făcut cum trebuie, poate să distrugă preparatul.
Puteți umple cozonacul cu nucă, rahat, mac, stafide, fructe confiate sau chiar brânză dulce, după preferințe.
Ingrediente cozonac fără frământare
- un kg făină 000;
- 50 g drojdie proaspătă;
- cinci gălbenușuri + un ou întreg pentru uns;
- 500 ml lapte;
- 100 g unt topit;
- cinci linguri de ulei;
- 150 g zahăr;
- o esență vanilie;
- coaja rasă de la o lămâie sau portocală;
- un praf de sare.
Ingrediente pentru umplutura cozonacului
- cinci albușuri de ou;
- 250 g sâmburi de nucă;
- 50 g stafide;
- 150 g zahăr;
- două linguri cacao;
- esență de rom.
Cum să prepari cel mai bun cozonac fără frământare
Pentru ca aluatul să iasă ca la carte, făina trebuie cernută de cel puțin trei ori. Apoi se adaugă sarea și se amestecă ușor. Ulterior, se trece la topirea untului, pe bain-marie, urmând a se lăsa la răcit, până ajunge la temperatura camerei.
Laptele trebuie încălzit și amestecat cu zahărul, până se topește, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie. Ulterior, peste drojdie se toarnă aproximativ 100 ml lapte, în care se dizolvă o lingură de zahăr și una/două linguri de făină. Apoi se pune la cald până va crește.
Se separă gălbenușurile de albușuri şi se amestecă cu cele cinci linguri de ulei. Peste făină se pune drojdia, maiaua de cozonac crescută, laptele îndulcit și aromat, apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topit.
Toată compoziția se amestecă, până ce aluatul devine omogen și elastic. Secretul pentru un cozonac ca la cofetărie este ca aluatul să se lase la crescut cu puțin ulei deasupra.
Cum se prepară umplutura
Cât timp aluatul se lasă la dospit, se poate trece la umplutură. Albușurile se bat spumă, iar apoi se adaugă zahăr, până ce se obține o bezea fermă și lucioasă. Apoi, bezeaua se amestecă cu restul ingredientelor, respectiv cu nuca, esența de rom, cacaoa și stafidele.
După ce aluatul a crescut, acesta se împarte în patru bucăți sau în mai multe, în funcție de cât de mari sunt tăvile de copt. Umplutura de nucă se întinde pe întreaga suprafață a foii de aluat, şi se rulează ușor.
Cozonacii fără frământare se vor lăsa la crescut pentru 10-15 minute, apoi se pun la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute, potrivit antena3.ro.