Ai intoleranță la drojdie? Există ingrediente care o pot înlocui

Ai intoleranță la drojdie? Există ingrediente care o pot înlocui Sursa: maiestrieinbucatarie.ro

Drojdia este un ingredient extrem de folosit de gospodinele din România, mai ales atunci când frământă un aluat pufos pentru pâine, gogoși sau alte bunătăți. Deși nu pare să facă rău cuiva, există persoane care au intoleranță la drojdie. Aceasta poate provoca alergii, balonare sau chiar intoxicații alimentare. Iată cu ce poți înlocui drojdia pentru a te bucura și tu de preparate pufoase.

Drojdia este, de fapt, un microorganism care se găsește în natură. Există peste 1.500 de tulpini de drojdie, însă cea mai folosită este Saccharomyces cerevisiae, utilizată pentru fabricarea drojdiei de pâine.

Ea este extrem de importantă atunci când vorbim despre industria panificației. Bulele de dioxid de carbon din compoziția ei fac ca aluatul să crească. Alcoolul provenit din fermentație se evaporă cât timp pâinea stă în cuptor.

Există mai multe tipuri de drojdie: proaspătă, instant sau uscată. Cea mai des cumpărată din supermarketuri este cea în formă proaspătă, care arată ca o argilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Drojdia poate fi un ingredient nu tocmai prietenos cu persoanele care au intoleranță. Ele pot face alergii sau pot apărea simptome digestive cum ar fi balonarea sau gazele. De asemenea, în cazul unei persoane care are intoleranță la drojdie, poate apărea chiar intoxicația alimentară.

Cu ce putem înlocui drojdia

Din fericire, drojdia este un ingredient care poate fi înlocuit. Praful de copt poate fi o alternativă bună. Acesta reacționează la căldură și ajută aluatul să crească. Cu ajutorul prafului de copt putem produce dioxid de carbon, dacă îl amestecăm cu apă.

Bicarbonatul de sodiu este și el o alternativă pentru drojdie. Acest ingredient ajută la multe, atât în gătit, cât și în menținerea casei curate. Din acest motiv, el se găsește în bucătăriile multor gospodine din România.

Dacă vrei să înlocuiești drojdia cu ceva natural, atunci poți apela la maia. Aceasta este un agent de fermentare și dospire care poate fi folosit cu succes la aluaturile cu faină. Maiaua se prepară prin amestecarea făinii cu apă și lăsarea acesteia timp de câteva zile la fermentat, într-un recipient de sticlă. Va trebui să adaugi constant apă și făină, iar procesul va dura aproximativ cinci zile.

Amestecul de albușuri de ou cu zahăr este un alt mod prin care drojdia poate fi înlocuită. Acestea se bat până se transformă într-o spumă. Berea este și ea o alternativă pentru persoanele care au intoleranță la drojdie.