Trucul care îi ajută pe adolescenți să-și schimbe obiceiurile alimentare
- Dosofteea Lainici
- 15 februarie 2025, 20:12

Un studiu publicat în revista Appetite de către Universitatea din Birmingham și Universitatea Aston a constatat că plasarea opțiunilor de masă cu conținut caloric mai scăzut în partea de sus a meniului unui restaurant și reducerea disponibilității opțiunilor cu conținut caloric ridicat îi face pe adolescenți mai predispuși să comande opțiuni mai sănătoase.
Acest lucru este deosebit de important deoarece ratele obezității infantile au crescut, iar promisiunile și obiectivele guvernamentale de reducere a obezității nu au fost îndeplinite sau au fost ratate. Restaurantele sunt un mediu alimentar comun pentru adolescenți, o cincime dintre copii consumând mese în oraș cel puțin o dată pe săptămână.

Sursa foto: Dreamstime.com
Un nou studiu
Cercetătorii au rugat 432 de adolescenți cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani să participe la un experiment online. Ei le-au prezentat meniuri diferite, cu cinci antreuri, zece feluri principale și cinci deserturi în secțiuni separate.
Fiecare meniu a fost ușor diferit; unul care a redus numărul de opțiuni cu conținut caloric ridicat oferite, unul cu poziționarea meniului de mese cu conținut caloric scăzut sau ridicat, unul care a combinat intervențiile privind disponibilitatea și poziția și apoi un meniu „tipic”. Experimentul a arătat că intervențiile privind disponibilitatea și poziția au dus la alegerea unor mese cu conținut caloric semnificativ mai scăzut, în comparație cu alegerile făcute din meniul fără intervenție (meniul „tipic”).

Mancare. Sursă foto: Unsplash
Ce a avut cel mai mari impact
Intervenția de poziționare a avut cel mai mare impact asupra alegerilor pentru felul principal, în timp ce intervenția de disponibilitate și intervențiile combinate nu au avut un impact semnificativ asupra valorii calorice a alegerilor pentru felul principal. Intervenția privind disponibilitatea a avut cel mai mare impact asupra alegerii antreurilor, iar niciuna dintre intervenții nu a avut un impact semnificativ asupra alegerii deserturilor.
Restaurantele pot încuraja tinerii
Dr. James Reynolds, lector superior de psihologie la Universitatea Aston, a declarat că restaurantele oferă o locație importantă pentru punerea în aplicare a intervențiilor cu costuri reduse și de mare anvergură care pot încuraja o alimentație mai sănătoasă în rândul adolescenților. Următorul pas pentru această cercetare ar fi reproducerea studiului în cadrul restaurantelor.