Tripoli, ultima redută a regimului Gaddafi

Tripoli, ultima redută a regimului Gaddafi

Lupta pentru Libia se dădea ieri în jurul capitalei, unde dictatorul libian îşi concentrase puţinele forţe armate care îi mai erau fidele.

Forţele militare loiale liderului Muammar Gaddafi au format un cordon de securitate în jurul capitalei Tripoli, ultimul bastion al regimului libian, pe măsură ce valul de proteste înghite tot mai multe oraşe din vestul ţării.

Lupte crâncene se dădeau ieri în oraşele Zawiya, Sabratha şi Misurata, localităţi situate la câteva zeci de kilometri de capitală, potrivit martorilor citaţi de cotidianul american "New York Times".

La Zawiya, armata a inter venit împotriva unui grup de protestatari refugiat în minaretul unei moschei, pe care l-au distrus cu tiruri de artilerie grea.

Ne puteți urmări și pe Google News

La Sabratha, detaşamente impre sionante de soldaţi au ocupat poziţii în puncte-cheie ale oraşului, în timp ce la Misurata, la est de Tripoli, confruntările armate erau în toi. O altă redută din apropierea capitalei, oraşul Zuara, a căzut deja în mâinile manifestanţilor anti-Gaddafi.

Mercenari şi tancuri

Libienii care au reuşit să ia legătura cu jurnaliştii străini le-au vorbit acestora despre grupuri compacte de mercenari care se îndreptau ieri spre Tripoli în camionete în spatele cărora tronau mitraliere grele. Pe străzile din suburbiile capitalei putea fi văzute, de asemenea, unităţi de tancuri, scrie şi BBC.

Lupta împotriva regimului intră în faza finală, pe măsură ce Gaddafi îşi concentrează puţinele forţe loiale rămase în jurul capitalei, au concluzionat analiştii.

De cealaltă parte, după zile întregi de proteste sporadice şi dezorganizate, opoziţia pregăteşte astăzi prima manifestaţie de amploare în centrul capitalei. "Am primit cu toţii un SMS în care suntem chemaţi astăzi la un protest general în Tripoli", a declarat un libian.

Într-o intervenţie telefonică la televiziunea de stat, Muammar Gaddafi a acuzat că în spatele protestelor din ţară se află Osama bin Laden şi, implicit, gruparea islamistă al-Qaida. "Este clar că toate aceste lucruri sunt coordonate de al-Qaida. Acei tineri înarmaţi, copiii noştri, sunt incitaţi de cei pe care America şi alte state occidentale îi caută", a declarat liderul libian. "Bin Laden este cel care manipulează oamenii. Nu vă lăsaţi înşelaţi de Bin Laden", a adăugat acesta.

Bilanţul confruntărilor între activiştii anti-Gaddafi, pe de o parte, şi susţinătorii regimului şi armată, pe de altă parte, a crescut la peste 700 de victime, potrivit Federaţiei Organizaţiilor Internaţionale pentru Drepturile Omului.

Miercuri seară, preşedintele american Barack Obama a avertizat că Statele Unite şi aliaţii săi examinează mai multe variante de răspuns la criza libiană. Franţa a respins imediat opţiunea unei intervenţii militare, sugerând posibilitatea adoptării unor sancţiuni economice.