Evenimentul Zilei > Justitie > Tribunalul București a suspendat demolarea Cathedral Plaza. Proprietarul vrea despăgubiri de la Nicușor Dan
Tribunalul București a suspendat demolarea Cathedral Plaza. Proprietarul vrea despăgubiri de la Nicușor Dan

Tribunalul București a suspendat demolarea Cathedral Plaza. Proprietarul vrea despăgubiri de la Nicușor Dan

Magistrații Tribunalului București au suspendat dispoziția primarului Nicușor Dan care prevedea demolarea clădirii. Proprietarul imobilului a depus plângere penală împotriva edilului și anunță că va cere despăgubiri în instanță.

Tribunalul București a dispus suspendarea Dispoziţiei nr. 1454/20.07.2022 a primarului general Nicuşor Dan și care prevedea demolarea clădirii Cathedral Plaza.

„Suspendarea efectelor dispoziţiei Primarului General reprezintă o soluţie firească şi necesară într-un stat de drept, fiind conformă cu cele dispuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în decembrie 2018, care a respins cererea vecinilor ARCB de condamnare a Statului Român pentru întârzierea procedurilor de demolare, solicitate de aceştia fără drept”, se arată într-un comuicat de presă al reprezentanților proprietarului clădirii.

Plângere penală și despăgubiri

În același domument se menționează că proprietarul clădirii a depus şi o plângere penală împotriva lui Nicuşor Dan pentru abuz în serviciu şi alte fapte conexe. De asemenea, proprietarul anunță că va cere în instanță daune atât de la Primăria Municipiului București, cât și personal de la Nicușor Dan.

„Abuzul actual al primarului general Nicuşor Dan ne forţează să luăm atitudine şi să luptăm cu toate mijloacele legale disponibile pentru a proteja clădirea.

În dimineaţa termenului de judecată acordat în dosarul având ca obiect cererea proprietarului de a se emite autorizaţia de construire pentru regularizarea situaţiei clădirii, a decis să definitiveze strategia urmărită încă dinainte de a deveni primar general, când, în calitate de fondator şi preşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, a decis să intervină în acel dosar şi să solicite obligarea primarului general să demoleze clădirea.

Primarul Nicusor Dan, confundând interesele publice ale Municipiului Bucureşti pe care le reprezintă în prezent, cu cele private ale Asociaţiei, a decis să demoleze clădirea, făcând astfel un abuz de funcţie și ordonând cheltuieli imense în cadrul Primăriei, cu scopul de a distruge bunul material anterior pronunţării instanţei de judecată“, se mai arată în comunicatul de presă citat de news.ro.

Investiție de 100 de milioane de euro

Cathedral Plaza este o clădire de birouri construită în perioada 2006 – 2010, deţinută de Millenium Business Development SRL şi evaluată la aproximativ 100 milioane de euro.

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat, în 20 iulie, că a semnat dispoziţia de demolare pentru Cathedral Plaza. „Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligaţie a fost însă ignorată de foştii primari Sorin Oprescu şi Gabriela Firea”, a declarat Nicușor Dan.