IȚELE se ÎNNOADĂ în cazul Cathedral Plaza. Motivul pentru care IMOBILUL NU va fi DEMOLAT

IȚELE se ÎNNOADĂ în cazul Cathedral Plaza. Motivul pentru care IMOBILUL NU va fi DEMOLAT

Mult discutatul imobil Cathedral Plaza, situat în București, str. General Berthlot, nr. 11-15 și str. Lutherană nr. 15 și 15A suscită, în continuare discuții aprinse. Pe de o parte este poziția tranșantă de demolare a Arhiepiscopia bisericii romano-catolice, iar pe de alta, cea a primarului Bucureștiului care nu este de acord cu dărâmarea turnului.

Deocamdată, până la soluția care se va da la procesul aflat pe rol la Tribunalul București, care are ca obiect cererea de chemare în judecată formulată de proprietarul construcției — S.C. MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT S.R.L. — prin care acesta a solicitat obligarea Primarului Municipiului București să emită actul administrativ de intrare în legalitate, nu se poate lua nicio decizie.

Reamintim poziția bisericii romano-catolice: „Din odiseea Cathedral Plaza. Nu pot sa nu remarc că nașa de nuntă (foto) a primarului general este nimeni alta decât Daiana Voicu, cea care a construit "turnul corupției", Cathedral Plaza. O fi o pură coincidență?!”, s-a întrebat purtătorul de cuvânt al ARCB la Catedrala romano-catolică Sf. Iosif; Francisc Doboș, citat de curentul.info.

Primarul General al Bucureștiului, Gabriela Firea a declarat că nu are competențe în acestă speță.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Municipiul București nu are competențe în ceea ce privește demararea procedurilor pentru demolarea Cathedral Plaza. Atribuțiile privind avizarea desființării imobilului revin exclusiv Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și proprietarului Cathedral Plaza”, a afirmat recent Firea. 

Ministerul Culturii și Identității Naționale a precizat în răspunsul formulat: ”Avizul privind desființarea unui imobil aflat într-o zonă de protecție a unui monument istoric de grupă valorică A se eliberează de către Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN), după consultarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, organism științific de specialitate în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil, așa cum este prevăzut în art. 33, alin. 1, pct. k, respectiv 'Comisia Națională a Monumentelor Istorice propune avizul pentru intervențiile asupra imobilelor situate în zonele de protecție a monumentelor istorice și în zonele construite protejate, pentru care nu există documentații de urbanism avizate conform art. 26, alin. 1, pct.7”.

Potrivit MCIN, ”consultarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice se face la cererea proprietarului imobilului sau a altor persoane fizice sau juridice însărcinate legal de proprietar sau care au drepturi recunoscute juridic asupra imobilului, printr-o cerere făcută în acest sens”.

Acest aviz este obligatoriu pentru orice lucrări de construcții care se fac în zonele de protecție a monumentelor, așa cum este, Catedrala Sf. Iosif.

De asemenea, este de menționat că pe rolul instanțelor de judecată mai există și alte litigii cu privire la acest imobil, iar cercetarea judecătorească în aceste cazuri nu este finalizată.