Evenimentul Zilei > International > Trei călugări de pe insula Evia au refuzat să fie salvați din flăcările care mistuie Grecia. Ce spune poliția
Trei călugări de pe insula Evia au refuzat să fie salvați din flăcările care mistuie Grecia. Ce spune poliția

Trei călugări de pe insula Evia au refuzat să fie salvați din flăcările care mistuie Grecia. Ce spune poliția

Trei călugări de la mânăstirea Sfântul David de pe insula Evia din Grecia, au refuzat să fie evacuați din calea flăcărilor gigantice care au cuprins insula, în ultimele ore. Poliția spune că îi va evacua cu forța.

Mânăstirea și mai multe sate din vecinătate au fost înconjurate de flăcări miercuri pe insula Evia, la 200 km de Atena, în cel mai violent dintre cele patruzeci de incendii care au lovit Grecia sub efectul unor valuri de căldură excepționale.

Cel puțin 150 de case au fost distruse de flăcările care au înconjurat mânăstirea și și zeci de sate de pe insula Evia. Este vorba de unul dintre cele peste 100 de incendii care pârjolesc Grecia în ultimele zile.

Joi dimineață, pompierii au continuat lupta cu flăcările în apropiere de Atena, iar primarul orașului Olimpia, locul de naștere al Jocurilor Olimpice, a cerut ajutor pentru salvarea sitului.

„Purtăm o luptă titanică. Abia acum începe greul”, a spus Nikos Hardalis, ministrul adjunct pentru protecția civilă.

Experții au avertizat că încălzirea globală alimentează frecvența și intensitatea incendiilor.

Călugării vor fi evacuați cu forța

Toți oamenii din zonele amenințate de incendiu au fost evacuați cu excepția a trei călugări de la Mânăstirea Sfântul David care au refuzat să părăsească insula.

„Flăcările au o înălțime de 30 până la 40 de metri și înconjoară mănăstirea. Ne sufocăm de fum”, a declarat un călugăr agenției de știri grecești ANA prin telefon.

„Îi vom evacua cu forța” în caz de pericol pentru viața lor, a declarat un polițist pentru AFP.

În jur de 85 de persoane au fost adunate pe plajă pentru a fi evacuate cu ajutorul a cinci bărci.

Trei pompieri au fost răniți ușor în timp ce luptau împotriva flăcărilor, au spus autoritățile, potrivit Antena3.

Sub efectul unei canicule excepționale, cu temperaturi de peste 40 de grade, Grecia a fost prada a aproximativ patruzeci de incendii miercuri, potrivit ministrului adjunct al Protecției Civile Nikos Hardalias.

La Atena, un incendiu care arde deja de mai mult de două zile a acoperit capitala elenă cu un nor gros de fum. Autoritățile din Grecia au cerut locuitorilor capitalei să rămână în case, miercuri, după ce incendiile de pădure care au erupt în nordul orașului.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.