Evenimentul ZileiJustitieTrei asociații ale magistraților denunță hărțuirea procuroarei Adina Florea

Trei asociații ale magistraților denunță hărțuirea procuroarei Adina Florea

Trei asociații ale magistraților denunță hărțuirea procuroarei Adina Florea
Este vorba de Asociatia Magistraților din România, Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR).

Trei asociații ale magistraților denunță hărțuirea procuroarei Adina Florea. Este vorba de Asociația Magistraților din România, Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR).

Cele trei asociații reacționează după decizia Secției pentru procurori a CSM de a sesiza Inspecția Judiciară în cazul procuroarei Adina Florea de la SIIJ.

Față de care solicită verificări pentru eventuala săvârșire de abateri disciplinare în dosarul privind-o pe fosta șefă a DNA, Laura Kovesi.

Cele trei asociații își exprima indignarea față de faptul că Secția pentru procurori a CSM a sesizat Inspecția Judiciară față de o măsură preventivă. Dispusă de un procuror SIIJ, și revocată în instanță, scrie luju.ro.

Un precedent vătămător

Asociațiile reclamă  că această măsură „creează un precedent vătămator nu numai pentru procurori, ci, prin extindere, pentru întreaga autoritate judecătorească”.

Se crează posibilitatea ca orice soluție a unui procuror care nu este pe plac unor persoane și care este desființată de instanță, să se transforme într-o sesizare pe masa Inspecției Judicaire.

AMR, AJADO si APR sesizează dubla măsura a Sectiei pentru procurori care a reacționat față de o soluție privind o măsura preventivă.

Dar nu a avut nicio reacție în cazul anchetelor penale prelungite în cazul mai multor persoane. Care s-au finalizat cu clasări sau achitări definitive.

Cele trei asociații profesionale amintesc de intenția ministrului Justiției, Stelian Ion, de a desființa Secția pentru investigarea infracțiunilor din justițe.

Trei asociații ale magistraților denunță hărțuirea procuroarei Adina Florea

Într-un comunicat, cele trei asociații „dezaprobă orice măsură având ca efect nerespectarea independenței procurorilor, afirmată de documente europene și garantată prin dispoziții legale naționale”.

„AMR, AJADO si APR dezaprobă precedentul creat de Secția pentru procurori a CSM în ședința din 12 ianuarie 2021.  În cadrul căreia s-a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare „în vederea verificărilor prealabile cu privire la eventuala săvârșire a abaterii disciplinare prevăzuta de art. 99 lit. t din Legea nr. 303/2004 …”

„Text vizând exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni – cu privire la un act de urmărire penală dispus de un procuror și nemenținut de instanță.

Concret, sesizarea priveste o măsură preventivă dispusă de un procuror SIIJ, în cursul urmăririi penale, și revocată de instanță.

Într-un interviu din data de 13 ianuarie, ministrul justitei, vorbind despre această sesizare, a spus, cu nedisimulată mulțumire, «cu unanimitate am solicitat sa fie sesizată Inspecția Judiciară», intenția ministrului de control politic al jusțitiei, prin desființarea SIIJ și reinstaurarea competenței DNA în anchetarea judecătorilor și procurorilor, fiind deja de notorietate.

Această sesizare vine după ce atât Secția pentru procurori a CSM, cât și actualul ministru, când era în opoziție, cu ocazia dezbaterilor asupra modificărilor la legile justitiei, în anul 2017, pretindeau că se luptă pentru apărarea independenței procurorilor.

Criticând, în schimb, modificări la legile justiției care, în fapt, întăreau statutul magistraților și, în cazul procurorilor, independența acestora în dispunerea soluțiilor și în susținerea concluziilor în instanță.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE


Accesează: