Evenimentul ZileiJustitieJudecătoarea Florica Roman: „DNA a devenit un monstru”

Judecătoarea Florica Roman: „DNA a devenit un monstru”

Judecătoarea Florica Roman: „DNA a devenit un monstru”
Judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea spune că DNA a devenit un monstru și face un apel pentru tragerea la răspundere a procurorilor ce se fac vinovați de abuzuri împotriva cetățenilor și magistraților.

Parchetul anticorupție este un monstru, acuză judecătoarea Florica Roman. Magistratul de la Curtea de Apel Oradea denunță faptul că „oameni simpli, și nu puțini, pentru fala unor procurori obsedați de imagine, au fost distruși de DNA”.

DNA a devenit un monstru”, spune Florica Roman

Dorința unor politicieni de a desființa Secția pentru investigarea infracțiunilor în justiție (SIIJ) reflectă dorința acestora de a controla justiția.

Totodată, acuză Florica Roman, implicarea serviciilor de informații în justiție este o trăsătură comună și specifică statelor totalitare.

Afirmațiile judecătoarei se regăsesc într-un interviu realizat de bihorjust.ro, preluat de luju.ro.

Prezentăm un fragment din inteviul acordat de Florica Roman:

Reporter: Vă reproșați ceva în activitatea de magistrat?

Florica Roman: Toți suntem oameni și suntem, implicit, supuși greșelii. Ce îmi reproșez cel mai mult este că anterior anului 2013, când am început să fiu cercetată de DNA Oradea, nu am crezut că unui cetățean care nu a încălcat legea i se poate fabrica un dosar penal.

Poate fi urmărit penal și trimis în judecată pentru fapte pe care nu le-a făcut și că, mai mult, ar putea fi chiar condamnat pe astfel de invenții.

Reporter: În urmă cu câțiva ani, ați fost acuzată de DNA de trafic de influență și favorizarea infractorului. În cele din urmă, dosarul a fost clasat. Considerați că ați fost o țintă a DNA și de ce? Cum ați trecut peste acel moment?

Florica Roman: Acuzațiile DNA la adresa mea au fost clasate la final chiar de către DNA pe motiv că „fapta nu există”.

Asta după ce, inițial, am fost anchetată pe fapte ce nu există, trimisă în judecată pe fapte ce nu există, iar dosarul a fost restituit de la instanță la parchet.

Pe lângă toate acestea, pe perioada urmăririi penale DNA a scurs din dosar „pe surse” informații în presă cu acuzațiile aberante la adresa mea, cum că aș fi pretins un ceas cu cuc vechi și niște pești.

Acuzațiile erau de un absurd pe care numai niște minți bolnave le puteau inventa. Am trecut peste acel moment pentru că m-am luptat, având de partea mea, adevărul și dreptatea.

A fost o experiență care mi-a lărgit orizontul și m-a făcut să văd altfel justiția.Pe scurt, experiența respectivă mi-a întărit instinctele de luptător și mi-a reînnoit motivația de a fi judecător, de a apăra drepturile și libertățile cetățenilor.

„Pentru fala unor procurori obsedați de imagine, au fost oameni distruși de DNA”

Reporter: Într-o postare pe blogul dumneavoastră afirmați că ”s-au făcut victime umane, oameni obișnuiți, necunoscuți publicului larg, anonimi, dar reali, pe care i-a distrus sistemul promovat de fostul procuror-șef DNA Laura Codruța Kovesi”. Cum credeți că s-a ajuns la o astfel de situație?

Florica Roman: Oameni, și nu puțini, pentru fala unor procurori obsedați de imagine, au fost distruși de DNA. În primul rând din cauza lipsei criticilor presei, societății civile și magistraților la adresa DNA în perioada în care această instituție era considerată vedeta supremă, luptătorul pur și perfect împotriva corupției.

Timpul și faptele au dovedit că, în afara triumfalismelor propagandistice, DNA nu a fost nici pură și nici perfectă în lupta cu corupția, ba din contră.

Într-o democrație sănătoasă orice instituție a statului trebuie să fie chestionată și criticată; în lipsa criticilor aceste instituții au potențial de a se transforma într-un monstru avid de putere și control total.

„DNA chiar a devenit un astfel de monstru nu doar împotriva oamenilor simpli, ci și împotriva magistraților”

DNA chiar a devenit un astfel de monstru nu doar împotriva oamenilor simpli, ci și împotriva magistraților, astfel cum s-a constatat prin Hotărârea Plenului CSM nr. 225/2019.

Judecătoarea Florica Roman: „DNA a devenit un monstru” – continuarea în pagina următoare

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE


Accesează: