Cum îți reglezi ceasul biologic, dacă trebuie să te trezești devreme

Cum îți reglezi ceasul biologic, dacă trebuie să te trezești devremeImportanța somnului. Sursă foto: University of Michigan School

Pentru unii oameni, trezitul devreme este un fleac. Pentru alții, este vorba despre un adevărat chin. Mulți nu reușesc să se culce la ora potrivită pentru a se trezi dimineața devreme. Dar ce se întâmplă atunci când trebuie să vă schimbați semnificativ programul de somn? Este chiar posibil să schimbăm ceasul nostru biologic? Deși de cele mai multe ori nu ne dorim să ne trezim cu noaptea în cap, în anumite momente este necesar. Și ce se întâmplă atunci când un nou loc de muncă sau un program școlar matinal intră în conflict cu obiceiurile actuale de culcare?

Experții în somn au câteva răspunsuri. Iată ce spun ei despre modul în care funcționează ceasul nostru biologic. Aceștia au oferit sfaturi despre ce putem face pentru a-l regla - în loc să apăsăm de 20 de ori butonul „Snooze”.

Cum ne setăm un nou program de somn

Deci...ceasul biologic poate fi reglat? Da - dar nu este întotdeauna ușor și nu se întâmplă peste noapte. Consecvența și răbdarea sunt esențiale, mai ales dacă încercați să îl schimbați în ceva mai extrem. Un exemplu este necesitatea de a lucra în ture de noapte. Iată câteva sfaturi de la Shelby Harris, director pentru sănătatea somnului la Sleepopolis.

Modificați ora de culcare și de trezire

Experții spun că schimbările treptate sunt cele mai bune. Modifică ora de culcare și de trezire cu aproximativ 15 minute pentru început. Acest sistem funcționează cel mai bine pentru persoanele de toate vârstele. Pentru părinții ai căror copii se întorc la cursuri, specialiștii recomandă să începeți cu câteva săptămâni înainte setarea programului. Astfel, cei mici sunt pregătiți de începerea noului an școlar.

Evitați cofeina și mesele copioase înainte de culcare

Harris spune că evitarea cofeinei înainte de culcare este o idee bună pentru a vă respecta obiectivele de somn și trezire. Studiile arată că consumul de cofeină chiar și cu șase ore înainte de culcare poate provoca tulburări de somn. Unii medici recomandă oprirea cofeinei cu opt ore înainte de culcare. De asemenea, nu mâncați o masă copioasă înainte de culcare. Recomandarea generală este să opriți mâncatul cu aproximativ trei ore înainte de culcare.

Mențineți o bună igienă

Păstrarea dormitorului răcoros și întunecat vă va ajuta în general să adormiți mai repede. Astfel, vă va fi mai ușor să vă adaptați la noua rutină de somn. Limitarea expunerii la lumina albastră prin evitarea ecranelor vă poate ajuta, de asemenea. Dacă acest lucru nu este posibil, Harris recomandă utilizarea „modului de noapte” pe telefon. „Dar nu uitați că ceea ce tinde să fie o problemă mai mare decât lumina albastră pentru mulți oameni este dorința de a continua să se uite la filme sau să stea pe telefon. Această tendință poate distruge obiectivele propuse”, adaugă ea.

Ai grijă la medicamente

„Anumite medicamente (stimulente ADHD, antidepresive, corticosteroizi, beta-blocante) vă pot afecta tiparele de somn. Acestea îngreunează procesul de adormire”, spune Harris. Dacă trebuie să vă culcați mai devreme, încercați să le luați mai devreme în timpul zilei. Dar consultați întotdeauna mai întâi medicul dumneavoastră.

Fii consecvent

„Adaptarea pe termen lung este mai dificilă, deoarece sistemul dumneavoastră acționează ca un elastic. Dacă nu respectați programul, corpul poate reveni la vechile obiceiuri”, spune Zeitzer. De aceea, indiferent dacă este vorba de o zi lucrătoare sau de un weekend, trebuie să respectați aceeași oră de somn și de trezire după ce ați făcut ajustările treptate. Menținerea unor rutine constante la orele de culcare este deosebit de importantă pentru copii.

Dacă aveți nevoie de mai mult ajutor, adresați-vă medicului dumneavoastră sau discutați cu un specialist în somn. Uneori s-ar putea să simțiți că, indiferent cât de mult încercați să vă reglați ceasul biologic, pur și simplu nu se întâmplă și nu dormiți suficient. „Dacă problemele tale de somn sunt cronice sau te afectează a doua zi, poate fi timpul să vorbești cu un specialist în somn pentru a ajunge la rădăcina problemei, cum ar fi o tulburare de somn nediagnosticată”, spune Harris, conform Yahoo Life .

Ne puteți urmări și pe Google News