Trasee pentru bicicliști prin păduri. Proiect pentru dezvoltarea turismului ecologic

Trasee pentru bicicliști prin păduri. Proiect pentru dezvoltarea turismului ecologicSursa foto: Ministerul Mediului

Ministrul Mediului din Republica Moldova, Sergiu Lazarencu, a anunțat  un proiect care prevede trasee pentru bicicliști prin păduri. Proiectul are drept scop promovarea turismului ecologic și schimbarea viziunii oamenilor, în sensul că trebuie să vadă pădurea doar ca pe o sursă de lemn.

„Vrem să aducem pădurea mai aproape de oameni și totodată să schimbăm viziunea de a vedea pădurea doar ca o sursă de lemn. Vreau să vedem pădurea ca o oportunitate de a promova turismul ecologic, de a avea mai multe trasee turistice pentru drumeții, trasee pentru bicicliști și alte activități de promovare a unui mod sănătos și activ de viață”, a declarat ministrul Sergiu Lazarencu, în timp ce planta copaci cu echipa, la Răzeni, Ialoveni.

Sergiu Lazarenco

Sergiu Lazarenco. Sursa foto: ipn.md

Ministrul Mediului, care a fost învestit în funcție pe 14 martie, a mai spus că vrea să facă Republica Moldova mai verde și mai curată. „Continuăm campania de plantare inițiată de președinta Maia Sandu. Agenția Moldsilva și-a propus în această primăvară să planteze peste 3.000 de hectare, iar pentru campania din toamnă e planificat să fie plantate în jur de 4.000 de hectare.

Ne propunem să depunem un efort și mai mare și să plantăm mai mult decât este planificat pentru acest an și să ajungem la 10.000 de hectare. Suntem generația pădurii și împreună putem face Moldova mai verde și mai curată”, a mai declarat Sergiu Lazarencu, citat de tv8.md.

Maia Sandu, la plantat de puieți

Pe 10 martie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat startul campaniei de împădurire din această primăvară. Autoritățile și-au propus să planteze peste 13 milioane de puieți. ”Generația pădurii poate să aducă schimbarea în țara noastră și să combată efectele crizei climatice. O țară verde înseamnă un mediu curat și o societate sănătoasă. Ne-am propus să plantăm peste 13 milioane de puieți și să îngrijim plantațiile făcute anul trecut, când am reușit împreună să regenerăm pădure pe 7 mii de hectare”.

Maia Sandu

Maia Sandu, la plantat puieți. Sursa foto: presedinte.md

Maia Sandu a mai spus că o altă prioritate importantă este managementul deșeurilor și a apelor uzate. „În câteva raioane se pilotează noua metodă de colectare și prelucrare a deșeurilor și vreau să vedem în următoarele luni, în următorii ani, progrese substanțiale în acest domeniu. Schimbările climatice se simt deja și au efecte dramatice, de aceea trebuie să facem totul ca să diminuăm urmările acestora. Integrarea europeană presupune și acțiuni ferme pentru a ajusta cadrul legal și pentru a ajusta politicile noastre la standardele Uniunii Europene”, a  subliniat Maia Sandu.

 

articol sustinut