Transgaz lansează Carta Albă a Administrării. Rezultatele financiare din perioada 2017-2021

Transgaz lansează Carta Albă a Administrării. Rezultatele financiare din perioada 2017-2021 sursa foto: Transgaz

Transgaz SA a obținut, în perioada 2017 – 2022, un profit net de 934 milioane lei, mai mare cu 109% față de nivelul asumat în Planul de administrare aferent acestui interval. Conform situațiilor financiare anuale, aprobate de acționarii companiei, în perioada mandatului 2017-2021, veniturile din exploatare ale companiei sunt mai mari decât cele asumate prin același plan, cu 7%, respectiv cu 495 milioane lei. Informațiile apar într-un comunicat de presă ce prefațează lucrarea „Carta Albă a Administrării SNTGN Transgaz SA în perioada 2017-2021”.

Transgaz SA pregătește „Carta Albă a Administrării SNTGN Transgaz SA în perioada 2017-2021”, document care trece în revistă rezultatele obținute în mandatul actualei conduceri a companiei de gaze. Informația este prezentată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Transgaz care prefațează viitorul document.

Conform comunicatului, Transgaz SA, este o companie listată la Bursa de Valori București de peste 14 ani. Societatea aplică în mod corect și transparent cele mai bune practici în ceea ce privește administrarea companiilor tranzacționate public privind guvernanța corporativă și managementul profesionist, performanța managerială a companiei fiind analizată și evaluată an de an prin prisma îndeplinirii indicatorilor cheie de performanță financiari și nefinanciari aprobați de Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor (AGOA) și cuprinși în contractele de mandat ale administratorilor neexecutivi și executivi.

În baza prevederilor OUG nr. 109/2011, la Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA a fost implementat managementul privat, începând cu luna mai 2013.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cum activele statului pot și trebuie să fie la fel de eficiente ca activele administrate privat, ele trebuie să beneficieze de management competent și profesionist, pentru a putea astfel crea plus valoare pentru economia României, pentru a crește eficiența economică, pentru a spori valorea de piață, elimina risipa și corupția și blocajele economico-financiare și pentru a optimiza performanțele. Transgaz a fost printre pionierii unei noi etape de dezvoltare în economia națională, fiind o companie deschizătoare de drumuri în procesul de implementare a managementului privat profesionist”, se arată în comunicat.

Compania are un management privat

În acest context, compania a intrat sub management privat profesionist într-un moment crucial al istoriei sale. Acesta este analizat prin prisma necesității asigurării securității energetice a țării prin dezvoltarea unor mega proiecte orientate pentru facilitarea transportului noilor resurse de gaze naturale descoperite în Marea Neagră, în același timp cu menținerea la nivel minim al costului activității de transport gaze naturale.

„În contextul în care, 58,5097% din acțiunile Transgaz sunt deținute de Statul Român prin Secretariatul General al Guvernului, iar 41,4903% de către alți acționari (free-float), sistemul de guvernanţă corporativă din cadrul companiei este bine structurat, performant și permite implementarea politicilor de conformitate, dezvoltarea procedurilor interne privind activitatea, transparența și integritatea, asigurarea unui management eficient al riscurilor, resurselor angajate în realizarea obiectivelor strategice asumate privind eficientizarea operațională, optimizarea proceselor tehnologice și dezvoltarea durabilă a societății”, se mai arată în comunicat.

Țările din Uniunea Europeană au convenit să reducă utilizarea gazelor naturale în această iarnă

Țările din Uniunea Europeană au convenit să reducă utilizarea gazelor naturale în această iarnă Sursa: arhiva EVZ

Indicatorii de performanță au fost depășiți

Conform sursei citate, activitatea administratorilor neexecutivi și cea a administratorului executiv (director general) pentru fiecare exercițiu financiar este evaluată an de an și aprobată de acționarii companiei, prin prisma îndeplinirii indicatorilor cheie de performanță și a obiectivelor strategice stabilite în conformitate cu prevederile OUG 109/2011.

An după an, în Raportul Comitetului de Nominalizare și Remunerare, postat pe site-ul companiei, se regăsesc în mod transparent informațiile detaliate privind îndeplinirea Indicatorilor Cheie de Performanță (Key Performance Indicators) financiari și nefinanciari, precum și valoarea bonusului cuvenit în raport cu modul de calcul al acestuia aprobat de întregul acționariat al companiei.

„Conform situațiilor financiare anuale, aprobate de acționarii companiei, în perioada mandatului 2017-2021, veniturile din exploatare ale companiei realizate sunt mai mari decât cele asumate prin Planul de administrare pentru perioada 2017-2021, cu 7%, respectiv cu 495 milioane lei. Prin efortul managementului în gestionarea și reducerea cheltuielilor companiei, cheltuielile efectuate în perioada 2017-2021 au fost reduse cu 8%, respectiv cu 507 milioane lei față de nivelul asumat prin Planul de administrare pentru aceeași perioadă.

Acest aspect a condus la obținerea în perioada 2017-2021 a unui profit brut mai mare cu 111% (1.133 milioane lei) și a unui profit net mai mare cu 109% (934 milioane lei) față de nivelul asumat în Planul de administrare pentru anii 2017 -2021”, se mai precizează în document.

Rezultatele economice în ciuda contextului defavorabil

Comunicatul de presă arată că managementul Transgaz a reușit obținerea acestor rezultate remarcabile, în detrimentul constrângerilor contextului în care compania își desfășoară activitatea. Performanțele obținute sunt rezultatul administrării societății în consens cu dezideratele acționarilor, rezultatul implementării de către directorul general, domnul Ion Sterian, în mod eficace, a managementului general participative. Acesta este centrat pe obiective precum redefinirea strategică a companiei, reproiectare managerială, disciplină organizațională, execuția responsabilă și eficientă a atribuțiilor, măsuri tehnico-operaționale de intervenție organizațională.

„Managementul Transgaz, selectat în conformitate cu prevederile OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, și-a asumat un plan de investiții ambițios, estimat la 3,2 mld.Euro, pentru ca în următorii 10 ani, Sistemul National de Transport (SNT) gaze naturale, să răspundă cerințelor Acordului Verde European de modernizare și adaptare a infrastructurii existente de transport gaze naturale pentru utilizarea hidrogenului și a altor gaze verzi în vederea decarbonizării, dezvoltarea activității de cercetare privind posibilitatea acceptării mix-ului de hidrogen în SNT și modalități de introducere a acestuia în SNT”, precizează sursa citată.

Investițiile propuse vor avea ca rezultat asigurarea unui grad adecvat de interconectivitate cu țările vecine. Astfel, se dorește crearea unor rute la nivel regional pentru transportul gazelor naturale provenite din noi surse de aprovizionare. O altă țintă este crearea infrastructurii necesare preluării și transportului gazelor naturale din perimetrele off-shore din Marea Neagră în scopul valorificării acestora pe piața românească și pe alte piețe din regiune. Extinderea infrastructurii de transport pentru îmbunătățirea aprovizionării cu gaze naturale a unor zone deficitare și crearea pieței unice integrate la nivelul Uniunii Europene este un alt obiectiv urmărit.

Sursa:Arhiva evz

Lista investițiilor propuse de companie

SNTGN Transgaz SA este angrenată în dezvoltarea mai multor proiecte de investiții strategice, constând în realizarea de gazoducte pentru transportul gazelor naturale, investiții care confirmă anvergura regională a companiei și rolul ei de primă multinațională românească cu capital majoritar de stat. După cum este prezentat și în rapoartele companiei performanțele managementului Transgaz poartă amprenta investițiilor realizate, investiții de importanță strategică pentru creșterea securității energetice a României și a Uniunii Europene după cum urmează:

- Finalizarea proiectului BRUA faza 1, de interes strategic pentru Romania și Europa, investiție bugetată la 479 milioane euro, din care 179,32 milioane euro grant de la Comisia Europeană și realizată cu 397 milioane euro, ceea ce înseamnă o economie de 17%, respectiv 82 milioane euro. Acest proiect a fost finalizat în luna noiembrie 2020 și permite mediului de afaceri și comunităților locale accesul la gazele naturale necesare pentru dezvoltarea economică și pentru creșterea calității vieții locuitorilor, în condiții de predictibilitate, asigurand totodată capacitatea maximă disponibilă utilizatorilor de rețea de transport gaze naturale din Romania către Ungaria și Bulgaria; prin implementarea proiectului BRUA faza I, Transgaz a dus la îndeplinire angajamentele asumate față de Comisia Europeană;

- Finalizarea gazoductului Ungheni-Chișinău (120 km) cu o lună mai repede decât era prevăzut în contractul de privatizare a VESTMOLDTRANSGAZ;

- Realizarea și punerea în funcțiune în ultimii 3 ani, într-un context socio-politic și economic complex și dificil, agravat și de necesitatea gestionării impactului negativ al pandemiei provocate de virusul SARS-CoV-2, a aprox.1.000 km de conductă de transport gaze naturale în condițiile în care media km construiți și puși în funcțiune în ultimii 20 ani este de 130 km;

- Finalizarea proiectului „Dezvoltări ale SNT în zona de Nord–Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei, precum și a asigurării capacităților de transport spre Republica Moldova;

- Finalizarea proiectului "Noi dezvoltări ale SNT în scopul preluării gazelor de la Țărmul Mării Negre (Vadu -T1);

- Înlocuirea Stației de măsurare gaze SMG Isaccea 1;

- Finalizarea proiectului „Interconectarea SNT cu sistemul de transport internațional și reverse flow la Isaccea”- Etapa 2-Lucrări în NT Șendreni–instalații electrice și automatizări;

- Finalizarea proiectului consolidarea sistemului de transport în România, între Onești Isaccea și inversarea fluxului la Isaccea-Faza 2 (interconectarea Sistemului Național de Transport cu sistemul internațional și reverse flow la Isaccea) - Faza 2 modernizarea SCG Onești și modernizarea SCG Siliștea;

- Alte lucrări de investiții cuprinse în programul de modernizare și dezvoltare, extindere a SNT.

Obiectivul este menținerea securității energetice

SNTGN Transgaz SA contribuie la menținerea securității energetice a României prin investițiile pe care le-a derulat și le derulează. Aceste investiții au permis creșterea nivelului de interconectare cu țările vecine, au permis dezvoltarea rețelei de transport de gaze naturale, și, la fel de important, au permis dezvoltarea de proiecte regionale strategice, precum gazoductul Ungheni-Chișinău, dezvoltarea, consolidarea și diversificarea relațiilor de colaborare și cooperare naționale și internaționale.

„Caracterul strategic al investițiilor derulate de către SNTGN Transgaz SA a fost apreciat de către parteneri financiari instituționali, BERD, achiziționând un important pachet de acțiuni din Vestmoldtransgaz, compania subsidiară a Transgaz care dezvoltă în Republica Moldova gazoductul Ungheni-Chișinău. Astfel, încrederea instituțională pe care investitorii o au în Transgaz, în managementul companiei, a crescut, iar capitalul de încredere al companiei s-a apreciat, deopotrivă”, se mai arată în documentul citat.

Dincolo de cifre, proiectele pe care Transgaz le dezvoltă aduc plusvaloare și reprezintă investiții certe într-un viitor sustenabil și conduc la creșterea gradului de încredere al stakeholderilor și acționarilor în capabilitatea și capacitatea administratorilor și managementului companiei de a dezvolta și implementa proiecte de investiții viabile pentru dezvoltarea durabilă a infrastructurii de transport gaze naturale din țara noastră.

sursa foto: EVZ

Transgaz își informează transparent acționarii

SNTGN Transgaz SA este o companie cu o structură financiară sănătoasă, ce îndeplinește toate circumstanțele pentru o dezvoltare amplă. Disponibilitatea resurselor financiare proprii și atrase joacă un rol important în dezvoltarea și implementarea a cât mai multe proiecte de investiții. Transgaz SA se preocupă, prin eforturi susţinute, de obţinerea de asistenţă financiară nerambursabilă pentru finanţarea proiectelor de investiţii cu impact asupra modernizării, retehnologizării şi dezvoltării infrastructurii SNT, în vederea obținerii unui mix de finanţare care să asigure cel mai redus cost în finanţarea programului de dezvoltare.

În contextul în care, Transgaz este o companie listată la BVB, cu capital majoritar de stat dar și cu un puternic acționariat free -float, este deosebit de important ca acționariatul companiei să nu fie dezinformat prin publicarea/difuzarea denaturată a unor informații privind activitatea, performanțele, remunerația și declarația de avere și interese a directorului general al Transgaz, domnul Ion Sterian.

Viziunea managementului companiei este ca, acționând în continuare cu profesionalism, printr-un management eficient, să se concentreze asupra capacității de a face față provocărilor și constrângerilor, asupra dezvoltării și modernizării infrastructurii naționale de transport gaze naturale, competitivității și valorificării oportunităților existente și viitoare.

„Având în vedere prevederile Contractului Colectiv de Muncă in vigoare la SNTGN Transgaz SA, precum și cele ale Regulamentului Intern al SNTGN Transgaz SA, potrivit carora «salariile angajaților cu contract individual de muncă și indemnizatiile directorilor executivi cu contract de mandat au caracter confidențial, responsabilitatea păstrării caracterului confidențial al acestora revenind atât angajatorului cât și salariaților», în baza prevederilor Legii nr. 176/2010 privind integritatea functiilor și demnitătilor publice, cu modificările și completările ulterioare, SNTGN Transgaz SA a solicitat Agenției Naționale de Integritate anonimizarea tuturor veniturilor realizate la Transgaz de catre salariați și directorii executive”, se mai arată în comunicat.

Începând cu anul 2019, veniturile realizate la Transgaz de către salariați și directorii executivi, cuprinse în Declaratiile de avere, au fost publicate anonimizat atât pe site-ul Agentiei Naționale de Integritate, cât și pe site-ul Transgaz.

În scopul realizării obiectivelor asumate în baza contractului de mandat încheiat, activitatea directorului general al Transgaz s-a desfășurat transparent, în consens cu legislaţia incidentă sectorului de activitate, în interesul societăţii şi performanţei acesteia, în mod profesionist, competent, urmărind continuu eficacitatea și performanţa, cu bună credinţă, loialitate şi cu mandatul unui bun gospodar al patrimoniului statului şi al celorlalţi acţionari, în spiritul celor mai bune practici de guvernanţă corporativă, respectând standardele de etică şi integritate se mai arată în comunciatul Transgaz.

sursa foto - newsmaker

Despre „Carta Albă a Administrării Transgaz”

Prezentul comunicat prefațează lucrarea „Carta Albă a Administrării SNTGN Transgaz SA în perioada 2017-2021”, document aflat în lucru și pe care directorul general și administratorii companiei il doresc a fi un document sinteză, un tablou de bord privind modul în care aceștia au acționat pentru atingerea obiectivelor din mandatul încredințat și asumat. Documentul va fi supus aprobărilor interne și apoi postat pe site-ul companiei.

„Carta Albă a Administrării SNTGN Transgaz SA în perioada 2017-2021” cuprinde pe de o parte obiectivele strategice stabilite și aprobate pentru administrarea societății în perioada 2017-2021, iar pe de altă parte măsurile de intervenție organizațională întreprinse de managementul companiei pentru atingerea obiectivelor asumate și rezultatele obținute.

SNTGN Transgaz SA va continua să investească în proiecte cu valoare adăugată mare, în conformitate cu angajamentele asumate față de acționari, față de Statul Român, față de Comisia Europeană și față de partenerii instituționali externi.

Acest comportament pro-activ și responsabil, transparent, integru, alături de performanța managerială care deja caracterizează toate lucrările întreprinse de companie, va contribui semnificativ la creșterea valorii de piață a companiei, la consolidarea profilul public și investițional al societății, la creșterea prestigiului și capitalului de imagine al managementului companiei, în plan intern și international.