Conducerea Transgaz: Importurile din Ucraina nu sunt afectate. Alimentatea României nu este în pericol

Conducerea Transgaz: Importurile din Ucraina nu sunt afectate. Alimentatea României nu este în pericolTransgaz a afişat un profit net în creştere cu 93% pentru primul trimestru. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Directorul Transgaz anunță că, în acest moment, importurile de gaze din Ucraina se desfășoară normal. Compania mai anunță că este pregătită să devieze fluzurile de gaze dacă importurile vor fi sistate.

Conducerea Transgaz anunță că importurile de gaze ale României prin Ucraina nu sunt afectate în acest moment și se derulează normal.

„Nu sunt probleme cu importurile de gaze prin Ucraina. Noi ne-am pregătit pentru toate scenariile posibile şi vom face faţă oricărei situaţii. Alimentarea cu gaze a României nu va fi afectată", a spus Ion Sterian, directorul general al Transgaz, citat de Agerpres.

În prezent, România importă 5,3 milioane de metri cubi, de gaze naturale, prin Ucraina, iar consumul naţional este de aproximativ 40 de milioane de metru cubi pe zi.

Pregătiți pentru orice situație

Reprezentanții companiei spun că sunt pregătiți pentru orice situație și fluxurile de gaze pot fi redirecționate în cazul în care o astfel de măsură ar fi necesară.

„Chiar dacă importurile de gaze din Ucraina vor fi sistate, fluxurile degazepot fi redirecţionate cu uşurinţă prin punctul de intrare de la Negru Vodă şi prin alte puncte. Nu este o problemă. Avem noroc că Transgaz şi-a făcut investiţiile la timp. În acest moment, BRUA funcţionează la capacitate maximă şi toate staţiile pe care le-am construit funcţionează la capacitate maximă, în ambele direcţii“, a mai declarat directorul Transgaz. Alte conducte de import al gazelor în România sunt cele de la Giurgiu-Ruse (Bulgaria) şi Arad-Szeged (Ungaria).

Germania a blocat proiectul Nors Stream II

După ce președintele Rusiei, Valdimir Putin a decis să recunoască independența provinciilor separatiste din Ucraina, Germania a oprit certificarea gazoductului Nord Stream II. Lovitura este una imensă pentru Rusia care miza pe acesta pentru a putea aproviziona Germania cu gaze pe sub Marea Baltică, fără a trece prin Ucraina.

„Am cerut Ministerului Federal al Economiei să revoce raportul privind securitatea energetică de la Agenția Federală pentru Rețea (regulator german – IF). Acesta sună ca un punct tehnic, dar acesta este un pas necesar pentru certificarea gazoductului. Nu ar putea avea loc acum. Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate fi lansat”, a spus cancelarul german, Olaf Scholz, citat de Interfax.

Rusia nu oprește livrarea de gaze

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că livrările de gaze nu vor fi suspendate, deși tensunile dintre Moscova și Occident sunt la cote maxime. Există deja mai multe temeri că aprovizionarea va fi afectată, dar Rusia respinge această ipoteză.

„Rusia intenţionează să continue aprovizionarea neîntreruptă cu această materie primă, inclusiv cu gaz natural lichefiat, a pieţelor mondiale“, a declarat Vladimir Putin.