Vladimir Putin are de ce să se teamă! Plan de urgenţă al NATO după invadarea Ucrainei. Anunţul momentului

Vladimir Putin are de ce să se teamă! Plan de urgenţă al NATO după invadarea Ucrainei. Anunţul momentuluiSursa: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Sarcina NATO este de a-și apăra aliații, iar un atac asupra unuia dintre aceștia va fi considerat un atac asupra tuturor. NATO anunță organizarea unui Summit de urgență

NATO şi-a activat planurile de apărare și urmează să desfășoare forţe suplimentare în ţările membre din Europa de Est. De asemenea, liderii statelor membre ale Alianței se vor reuni în cadrul unui summit prin videoconferinţă, a anunţat secretarul general Jens Stoltenberg.

„Vom continua să facem tot ce este necesar pentru a proteja Alianţa de agresiuni. Am convocat un summit virtual al liderilor ţărilor NATO mâine, pentru a stabili drumul înainte. Rusia se confruntă acum cu impunerea unor costuri severe şi consecinţe de către comunitatea internaţională. Obiectivul Kremlinului este restabilirea sferei de influenţă, de a distruge regulile care ne-au ţinut în siguranţă de zeci de ani şi de a submina valorile noastre. Aceasta este noua stare de normalitate a securităţii noastre”, a spus Stoltenberg.

Liderul NATO a susținut o conferință de presă la finalul unei reuniuni de urgenţă a ambasadorilor la NATO ai statelor membre. Intervenția sa a avut loc în contextul stării de război din Ucraina, după invazia trupelor rusești din dimineața de joi.

Sursă: Malivoja | Dreamstime.com

Plan de urgență după invazia Ucrainei

Potrivit spuselor sale, Consiliul Nord-Atlantic a decis să declanșeze planul de apărare menit să asigure protecția statelor membre. Este un plan defensiv, a anunțat secretarul general al NATO. El a precizat că sunt peste 100 de avioane care protejează spațiul aerian și 120 de nave pe mare.

„Aliaţii sunt uniţi în transmiterea mesajului că nu vom accepta încălcarea brutală a dreptului internaţional pe care o observăm acum prin invazia rusă în Ucraina. NATO este cea mai puternică alianţă din istorie. Şi, nu trebuie să avem dubii, NATO va apăra fiecare stat membru de orice tip de atac, vom apăra fiecare centimetru al teritoriului NATO. Acesta este motivul pentru care am suplimentat prezenţa în partea de est a Alianţei. În ultimele săptămâni au fost trimişi mii de militari suplimentari, nave şi avioane, pentru a transmite mesajul clar că un atac asupra unui stat membru va atrage un atac din partea întregii Alianţe. Şi nu încercăm să provocăm un conflict, ci să prevenim un conflict”, a adăugat Stoltenbrg.

NATO anunță suplimentarea forțelor din estul Europei

El a precizat că vor fi trimise forţe suplimentare în estul Europei în următoarele zile şi săptămâni. Secretarul general al NATO a mai spus că vor fi activate elemente ale forţei NATO de reacţie în scop defensiv. Jens Stoltenberg a precizat că vor fi trimise forţe suplimentare in estul Europei în următoarele zile şi săptămâni. Secretarul general al NATO a mai spus că vor fi activate elemente ale forţei NATO de reacţie în scop defensiv. Jens Stoltenberg a transmis că Alianţa Nord-Atlantică nu mai poate purta negocieri cu Rusia.

„Noi am încercat să interacţionăm cu Rusia de săptămâni şi luni, dar Rusia nu a părut să trateze cu seriozitate negocierile. Noi încercam să găsim o soluţie politică, dar ei plănuiau această invazie, suplimentau trupele, iar acum au lansat o invazie. Rusia a închis uşa unei soluţii politice, noi regretăm acest lucru, dar, din păcate, aceasta este realitatea. (...)

Acum, ne confruntăm cu o nouă stare de normalitate pentru securitatea noastră şi ne vom consulta, inclusiv mâine, asupra a ce trebuie să facem pe termen lung în relaţia cu Rusia, cum să putem apăra aliaţii în această nouă realitate în materie de scuritate”, a subliniat secretarul general NATO.