De ce a atacat Putin? Vizează două regiuni mari din Ucraina și vrea înfrângerea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky

De ce a atacat Putin? Vizează două regiuni mari din Ucraina și vrea înfrângerea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că Rusia a lansat o „invazie pe scară largă a Ucrainei”. Președintele Vladimir Putin a declarat anterior că Rusia va conduce o „operație militară”. De ce a atacat președintele Federației Ruse?

Luni de zile, Vladimir Putin a negat că există un plan de a ataca Ucraina, dar joi a anunțat o „operațiune militară specială” în regiunea Donbas a țării. Anunțul de la televiziunea în direct a fost urmat de rapoarte despre explozii în capitala Ucrainei Kiev, precum și în alte părți ale țării. Ultimele acțiuni ale lui Putin au loc la câteva zile după ce acesta a rupt Acordul de pace de la Minsk și a ordonat trupelor să intre în două regiuni de est controlate de rebeli, pentru „menținerea păcii”.

Rusia a desfășurat cel puțin 200.000 de militari lângă granițele Ucrainei în ultimele luni și există temeri că ultima sa mișcare marchează primul pas într-o nouă invazie. Ceea ce se întâmplă în continuare ar putea pune în pericol întreaga structură de securitate a Europei, scrie BBC.

Unde sunt trimise trupele ruse și de ce?

Când Rusia a mai invadat Ucraina în 2014, când rebelii susținuți de președintele Putin au ocupat zone mari din est și de atunci au luptat cu armata ucraineană. A existat un acord internațional de pace de la Minsk, dar conflictul continuă. Astăzi liderul Rusiei spune că trimite trupe în două zone controlate de rebeli. Secretarul general al ONU a respins categoric utilizarea de către Rusia a cuvântului "menținerea păcii".

Occidentul crede că Moscova plănuiește o nouă invazie iminentă a Ucrainei, o țară de 44 de milioane de oameni care se învecinează atât cu Rusia, cât și cu Uniunea Europeană. Pentru început, există rapoarte despre tancuri care sosesc în Donețk controlat de separatiști, iar cele mai recente fotografii din satelit arată trupe rusești desfășurate la mică distanță de granițele Ucrainei.

Cât de mare este acumularea militară a Rusiei la granița cu Ucraina?

Președintele Putin a avertizat Ucraina că va fi responsabilă pentru noi vărsări de sânge dacă nu va opri ostilitățile din est. Dar au existat deja o serie de incidente false și oricare dintre ele ar putea fi folosit ca pretext pentru un atac rusesc. Care este problema lui Putin cu Ucraina? Rusia a rezistat mult timp apropierii Ucrainei de instituțiile europene, atât NATO, cât și UE. Acum, Putin a susținut că Ucraina este o marionetă a Occidentului și oricum nu a fost niciodată un stat adecvat. El cere Occidentului și Ucrainei garanții că nu se va alătura NATO, o alianță defensivă a 30 de țări, și că Ucraina se demilitarizează și devine un stat neutru.

Fiind o fostă republică sovietică, Ucraina are legături sociale și culturale profunde cu Rusia, iar limba rusă este vorbită pe scară largă acolo, dar de când Rusia a invadat în 2014, aceste relații s-au rupt. Rusia a atacat Ucraina când președintele său pro-rus a fost destituit la începutul anului 2014. Războiul din est a provocat de atunci peste 14.000 de morți.

De ce este periculoasă recunoașterea zonelor rebele?

Până acum, aceste așa-zise republici populare Donețk și Lugansk au fost conduse de reprezentanți ruși. Conform decretului lui Putin de recunoaștere a acestora ca independente, trupele ruse sunt pentru prima dată menționate ca fiind staționate acolo și că pot construi și baze militare.

Prin trimiterea trupelor ruse într-o zonă care este martoră a sutelor de încălcări ale încetării focului în fiecare zi, riscul unui război deschis devine mult mai mare. Cele două zone rebele ar fi avut un statut special în Ucraina în conformitate cu acordurile de pace de la Minsk, dar mișcarea lui Putin împiedică acest lucru.

Ceea ce face situația mai alarmantă este că cei doi state rebeli nu doar revendică teritoriul limitat pe care îl dețin, ci râvnesc toate regiunile Donețk și Lugansk ale Ucrainei. „I-am recunoscut, nu-i așa, și asta înseamnă că le-am recunoscut toate documentele fondatoare”, a spus liderul rus.

Rusia a pregătit deja terenul pentru război, cu acuzații false că Ucraina ar fi comis „genocid” în est. A eliberat peste 700.000 de pașapoarte în zonele conduse de rebeli, astfel încât orice acțiune ar putea fi justificată ca protejarea propriilor cetățeni.

Cât de departe va merge Rusia?

Președintele Putin s-ar putea opri la ruperea acordurilor de pace din est. El a vorbit în trecut despre măsuri „militare-tehnice” doar dacă nu obține ceea ce își dorește, iar Moscova a insistat anterior „nu există invazie rusă”. Dar șansele unei soluții diplomatice nu arată bine și Occidentul se teme că va merge mai departe. Președintele american Joe Biden a avertizat: „Credem că vor viza capitala Ucrainei Kiev, un oraș cu 2,8 milioane de oameni nevinovați”.