Lovitură teribilă pentru Vladimir Putin! Decizia Germaniei va avea consecinţe devastatoare pentru Rusia. Un mare proiect, în aer

Lovitură teribilă pentru Vladimir Putin! Decizia Germaniei va avea consecinţe devastatoare pentru Rusia. Un mare proiect, în aer Sursa: ZigmakCreative | Dreamstime.com

Olaf Scholz a decis să stopeze procesul de certificare a gazoductului Nord Stream 2. Măsura este o lovitură imensă pentru Rusia. În aceste condiții. SUA face o mutare importantă pe piața gazelor.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că a oprit procesul de certificare pentru gazoductul Nord Stream 2. Lovitura este una imensă pentru Rusia care miza pe acesta pentru a putea aproviziona Germania cu gaze pe sub Marea Baltică, fără a trece prin Ucraina.

„Astăzi, am cerut Ministerului Federal al Economiei să revoce raportul privind securitatea energetică de la Agenția Federală pentru Rețea (regulator german – IF). Acesta sună ca un punct tehnic, dar acesta este un pas necesar pentru certificarea gazoductului. Nu ar putea avea loc acum. Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate fi lansat", a spus cancelarul german, citat de Interfax.

Mobilizare americană pe piața gazelor

Decizia vine la doar o zi după ce Vladimir Putin a recunoscut independența provinciilor separatiste din Ucraina și a trimis trupe militare în Donbas. Președintele american avertiza săptămâna trecută că dacă Rusia va ataca Ucraina nu va mai exista Nord Stream 2.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: Wikimedia

„Vă promit că suntem capabili să facem asta. Vom acționa împreună. Și vom lua toate măsurile necesar pentru ca  Europa să scape de dependența de gazul rusesc. Mai trebuie să fie echipată și cu infrastructura necesară“, declara Joe Biden.

Statele Unite își mobilizează aliații producători și consumatori pentru a devia transporturile către Europa. După ce a cerut Qatarului, al cărui emir se afla în vizită la Washington la începutul lunii februarie, să îi ajute pe europeni, administrația Biden a cerut Japoniei să cedeze o parte din importurile sale de GNL. Tokyo este, după Beijing, al doilea mare importator mondial de GNL (74 de milioane de tone).

Pregătiri în țările europene

Țările europene vor să scape de dependența de Rusia în privința gazelor. „Una dintre cele mai avansate țări europene în această direcție este Polonia, care a dorit foarte mult să se elibereze de dependența de Rusia. Încă din 2006, a început să construiască un terminal GNL la Marea Baltică, care a intrat în funcțiune în 2016. Polonia a încheiat apoi acorduri de aprovizionare pe termen lung cu companii americane precum Cheniere Energy și Sempra Energy.

Franța are infrastructură GNL, dar exploatarea ei este în contradicție cu discursul privind clima și gazele de șist. Engie intenționează să semneze un contract pe 20 de ani, în valoare de 7 miliarde de dolari, pentru a cumpăra GNL de la NextDecade din Texas“, a scris Le Monde săptămâna trecută.