Mahmureala poate fi prevenită. Câteva sfaturi care prind bine după petrecerea de Revelion

Mahmureala poate fi prevenită. Câteva sfaturi care prind bine după petrecerea de RevelionMahmureală după Revelion. Sursa foto: Pixabay

Mahmureala poate persista până la 24 de ore, în special dacă nu este abordată corespunzător. Mahmureala este un ansamblul de simptome care apar în urma consumului excesiv de alcool.

Mahmureala poate fi prevenită. Câteva sfaturi

Timpul de recuperare după mahmureală este influențat de mai mulți factori, inclusiv greutatea corporală și cantitatea de alcool consumată. De exemplu, un ficat sănătos poate metaboliza aproximativ 10 ml de alcool pur în decurs de o oră.

Mahmureala poate fi evitată prin respectarea câtorva reguli simple:

1. Regula de bază este să nu amesteci diferite tipuri de alcool. Indiferent dacă alegi băuturi tari, vinuri sau cocktailuri, încearcă să te limitezi la un singur tip de băutură pe parcursul serii.

2. Dacă preferi cocktailurile, evită-le pe cele care conțin băuturi carbogazoase, fie că este vorba de sucuri sau apă tonică. Optează pentru combinații cu sucuri naturale, pe cât posibil.

Femeie, Model, Cocktail, Băutură, VinMahmureala poate fi prevenită. Sursa foto: Pixabay

 Nu combina alcoolul cu băuturi energizante

4. Evită alcoolul care conține aditivi chimici, în special cele de culoare închisă. Vodka, ginul și romul, fie consumate simple, fie amestecate cu sucuri naturale și fructe, sunt mai ușor tolerate de organism comparativ cu tequila, coniacul sau whisky-ul.

5. Între băuturile alcoolice, bea apă sau sucuri naturale. Mulți specialiști sugerează regula „1 la 1”, adică un pahar de apă după fiecare pahar de alcool, pentru a oferi ficatului timp să metabolizeze alcoolul.

6. Nu te grăbi și nu consuma băuturi alcoolice pe nemestecate, crezând că astfel te vei simți mai bine mai repede. Consumul de alcool nu este o competiție. Limitează-te la un singur pahar pe oră, deoarece organismul are propriul său ritm de metabolizare.

Mănâncă înainte de a consuma băuturi alcoolic

Pentru a evita mahmureala ar fi bine să nu ai stomacul gol. Dacă mănânci ceva înainte sau în timp ce consumi alcool, acesta va fi absorbit mai lent. Consumul unui pahar de lapte în prealabil ajută într-o mare măsură.

Anul Nou, Om, Alcool, MahmurealăMahmureala poate fi prevenită. Sursa foto: Pixabay

Prin crearea unui strat lipidic ce căptușește interiorul stomacului, laptele încetinește absorbția alcoolului din cavitatea gastrică. De asemenea, produsele cu un conținut ridicat de amidon pot împiedica absorbția rapidă a alcoolului. Acesta poate irita mucoasa stomacului, ceea ce poate face simptomele mahmurelii (greața, durerea abdominală, vărsăturile) să „lovească” și mai intens.

Remedii pentru mahmureala de după Revelion

Hidratarea, vitaminele și odihna sunt esențiale pentru a combate efectele mahmurelii. Este recomandat să consumi apă sau suc natural de citrice înainte de a merge la culcare, dar mai ales imediat după ce te trezești.

Lactatele pot fi o alegere salvatoare, dar este recomandat să optezi pentru variante cu un conținut scăzut de grăsimi, pentru a evita senzația de greață. Brânza degresată, kefirul și iaurtul sunt opțiuni acceptabile, pe care le poți combina cu carbohidrați, precum pâinea prăjită sau biscuiții.

Activitatea fizică poate fi un remediu eficient împotriva mahmurelii. Cel mai bine ar fi să dansezi, de exemplu, dacă consumi alcool la o petrecere, ca măsură de prevenție, sau să încerci, dacă se poate, să mergi pe jos o bună parte din drumul de întoarcere acasă.

Sfat important: Nu te lăsa influențat de zicala „cui pe cui se scoate”, deoarece nu vei face decât să amplifici starea de mahmureală.