Conform oficialităţilor, aparatul de zbor, de tip Airbus al companiei Sudan Airways, care transporta 203 pasageri şi 14 membri ai echipajului, efectua o cursă regulată între capitala Sudanului şi capitala Iordaniei, Amman.

Deşi condiţiile de aterizare erau nefavorabile, surse oficiale, citate de Reuters, anunţă că "avionul a aterizat în siguranţă pe aeroportul din Khartoum". "Nu suntem siguri că este vorba de o problemă tehnică, dar după aterizare a avut loc o explozie", au adăugat sursele.

Avionul de linie, aparţinând companiei Sudan Airways, era de tip Airbus, potrivit televiziunii de stat, care nu a oferit alte detalii despre modelul aeronavei, avea la bord 203 pasageri şi 14 membri ai echipajului şi decolase de pe aeroportul din Amman, Iordania.
           
Potrivit ministrului sudanez al Transporturilor, Mabrouk Mubarak Salim, a avut loc o explozie la motorul drept al aeronavei. "Până în prezent nu dispunem de informaţii precise, dar credem că vremea este motivul principal pentru ceea ce s-a întâmplat", a adăugat acesta.
           
Televiziunea sudaneză a prezentat imagini cu angajaţii serviciilor de urgenţă stingând flăcările care au cuprins fuselajul aeronavei.
           
"Operaţiunea de recuperare a cadavrelor este în desfăşurare", a declarat comandantul adjunct al poliţiei, Al Adel Ajeb.
           
Unul dintre pasageri a declarat că avionul a încercat să aterizeze la Khartoum, dar căpitanul i-a avertizat că din cauza condiţiilor meteo nefavorabile aeronava se va îndrepta spre Port Sudan, un oraş situat pe malul Măsii Roşii. După o oră avionul a revenit în capitala sudaneză, potrivit sursei citate.
           
"Când pilotul a încercat să aterizeze, s-a produs un impact", a declarat pasagerul pentru televiziunea de stat.
           
Conform unui medic sudanez, morga din apropierea aeroportului din Khartoum a primit 28 de cadavre, dar numărul acestora ar putea creşte.
           
"Dacă incendiul a fost provocat de o problemă tehnică, nu ştim acest lucru încă", a declarat directorul aeroportului, Yusuf Ibrahim.

Martorii relatează că unul dintre motoarele aparatului a luat foc. Autorităţile susţin însă că principala cauză a accidentului ar fi vremea nefavorabilă. Dealtfel, înaintea tragediei, conducerea aeroportului din Khartoum amânase aterizarea aparatului din cauza condiţiilor meteo. Regiunea este cunoscută pentru furtunile violente, care reduc până aproape de zero vizibilitatea. Aeroportul din Khartoum este modern, dar extem de aglomerat.

Accidentul de azi-noapte este a doua tragedie aviatică majoră din ultimii cinci ani în Sudan, după cea din 2003, când un alt avion al companiei Sudan Airways s-a prăbuşit imediat după decolare, în apropriere de Port Sudan. În accident de atunci şi-au pierdut viaţa 115 persoane.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 12:35