Evenimentul Zilei > Actualitate > Tragedie în mass-media. Un fotoreporter de la Reuters, câștigător al Premiului Pulitzer, a fost ucis în timpul violențelor din Afganistan
Tragedie în mass-media. Un fotoreporter de la Reuters, câștigător al Premiului Pulitzer,  a fost ucis în timpul violențelor din Afganistan

Tragedie în mass-media. Un fotoreporter de la Reuters, câștigător al Premiului Pulitzer, a fost ucis în timpul violențelor din Afganistan

Un fotoreporter de război, care și-a pus de multe ori viața în pericol, a decedat, vineri, în timpul unei confruntări între talibani și forțele de ordine din Afganistan.

Fotoreporterul Reuters Danish Siddiqui a fost ucis, vineri, în timp ce își făcea meseria în timpul unei confruntări pe care forțele de securitate din Afganistan o aveau cu talibanii. Tragicul eveniment s-a petrecut la un punct de frontieră cu Pakistanul, a transmis un comandant al forțelor de securitate afgane.

Forțele speciale afgane s-au luptat pentru a recupera zona principală a pieței Spin Boldak din orașul cu același nume situat în sudul provinciei Kandahar, atunci când jurnalistul Danis Siddiqui și un ofițer afgan au fost uciși. Autoritățile afgane au vorbit despre un schimb de focuri.

Jurnalistul a căzut victimă luptei dintre talibani și forțele de ordine

Siddiqui a fost încorporat în calitate de jurnalist care asistă forțele de securitate afgane pe teren la începutul acestei săptămâni. Acesta a relatat despre luptele dintre comandanții afgani și luptătorii talibani.

„Căutăm urgent mai multe informații și lucrăm cu autoritățile din regiune”, au transmis președintele Reuters Michael Friedenberg și redactor-șef Alessandra Galloni într-un comunicat, precizând că „Danish a fost un jurnalist remarcabil, un soț și un tată devotat, dar și un coleg mult iubit. Gândurile noastre sunt alături de familia sa în acest moment cumplit”.

Danish Siddiqui comunicase, vineri dimineață, că a fost rănit în braț de o schijă în timp ce raporta despre ciocnirile dintre talibani și forțele de securitate. Acesta a fost tratat și își revenise în momentul în care fanaticii talibani făcuseră pasul înapoi în confruntarea din zona pieței Spin Boldak.

Cei de la Reuters nu au aflat încă amănunte din timpul atacului

Atunci când talibanii au atacat din nou, Siddiqui vorbea cu comercianții din piață, a spus un comandantul al forțelor de securitate afgane , care a solicitat să nu îi fie dezvăluită identitatea, înainte ca Ministerul Apărării din Afganistan să facă o declarație.

Cei de la Reuters au precizat că nu a putut verifica în mod independent detaliile atacului talibanilor.

Ambasadorul Afganistanului în India, Farid Mamundzay, a declarat că este „profund întristat de vestea că prietenul său Danish Siddiqui a fost ucis pe frontul din Kandahar”.

Siddiqui a făcut parte din echipa de fotografi a Reuters, care a câștigat Premiul Pulitzer în 2018 pentru fotografie pentru documentarea crizei refugiaților Rohingya.

Fotograf Reuters din 2010, Siddiqui a acoperit ca fotojurnalist războaiele din Afganistan și Irak, criza refugiaților Rohingya, protestele din Hong Kong și cutremurele din Nepal.