Procurorii DIICOT  au suspiciuni că liderii grupului infracţional şi-ar fi asigurat complicitatea unor persoane care fac parte din diferite autorităţi locale (poliţie, primărie, asistenţă socială) care le-ar fi dat informaţii în legătură cu controalele şi verificările efectuate periodic de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş.

Atunci când aveau loc controalele Direcției, copiii erau sedaţi, nu erau lăsaţi singuri niciodată cu inspectorii şi erau supravegheaţi strict pentru a nu intra în contact cu persoane din afara centrului.

Aceeaşi modalitate de operare ar fi fost practicată şi atunci când la centrul de reeducare ajungeau în vizita oficiali din Germania, au declarat surse judiciare.

Unul dintre suspecții din această anchetă a recunoscut acuzațiile și le-a mărturisit procurorilor că activitatea la care erau supuși copiii ar fi fost sub coordonarea cetățeanului german, arestat și el, care ar fi știut că minorii erau pedepsiți prin izolare și supunere la muncă forțată, în cazul în care nu acceptau lucrările care le erau repartizate. Acesta a mai povestit că cetățeanul german ar fi fost cel care se ocupa ca fiecare minor să execute programul de penitență stabilit, relatează G4Media.ro.

160 de copii erau exploataţi într-o tabără de corecţie din zona Vişeu de Sus din Maramureş. Acuzațiile se refără la faătul că persoanele reținute că au ţinut în sclavie tineri germani cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, pe care i-au pus să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici, sub pretextul unui aşa-zis „program de reeducare”.