Evenimentul Zilei > Monden > Toulouse-Lautrec, un geniu chinuit. Moulin Rouge și arta din spatele cabaretului
Toulouse-Lautrec, un geniu chinuit. Moulin Rouge și arta din spatele cabaretului

Toulouse-Lautrec, un geniu chinuit. Moulin Rouge și arta din spatele cabaretului

De Moulin Rouge a auzit toată lumea. Celebrul cabaret care făcea furori la finalul anilor 1800 în Paris. Însă nu mulți cunosc destinul pictorului Toulouse-Lautrec, a cărui viață s-a întrepătruns cu cea a celebrului cabaret. Care era arta din spatele cabaretului.

Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec s-a născut la 24 noiembrie 1864, la castelul Malromé, de pe moşia familiei din Albi, situat în partea de sud-est a zonei centrale muntoase a Franței. Ambii săi părinți aveau rang de conte, așa că Lautrec ar fi trebuit să poarte cu mândrie acest titlu nobiliar.

Însă lucrurile nu au stat chiar așa, căci părinții săi erau veri primari, iar acest lucru a venit cu probleme pentru el. Lautrec a avut probleme de sănătate încă de când era mic. “Petit Bijou”, aşa cum îl alinta o străbunică, și-a petrecut copilăria la Basc. De aici a început povestea unui geniu chinuit.

Lautrec avea de mic oasele foarte firave și deseori ajungea cu piciorul in gips, din cauza problemelor de sănătate cu care se născuse. A început să deseneze de la o vârstă fragedă, iar caietele lui erau pline de păsări, rațe, cavaleri și câini. Nu îi plăcea școala, dar se oprea zilnic în fața atelierului lui Bonnat, acolo unde a luat prima oară pensula în mână.

Povestea unui geniu chinuit. I se pune porecla ”Moș rotulă

Primele creaţii ale sale purtau semnătura „Tréclau”. Pictura era leac împotriva plictiselii, refugiu, mijloc de a amăgi setea de viaţă.

 

Citește articolul integral pe retetesivedete

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.