Tot mai multe țări din UE vor vaccinul rusesc Sputnik V. Nu este, însă, aprobat de CE
- Mihnea Talau
- 3 martie 2021, 08:32
Sebastian Kurz, cancelarul Austriei, spune că a discutat cu Vladimir Putin despre folosirea vaccinului anti-Covid dezvoltat în Rusia, Sputnik V. El a spus că o posibilă comandă va fi realizată doar dacă serul va fi aprobat în Uniunea Europeană.
Tot mai multe țări din UE vor vaccinul rusesc Sputnik V. „Am vorbit la telefon cu Vladimir Putin, suntem în contact permanent cu ambasadorul Rusiei şi cu societăţile de producţie din Rusia”, a declarat Kurz în faţa presei. El a adăugat că aceste discuţii s-au referit atât la o „aprovizionare potenţială” cu vaccinul rusesc. Doar „în cazul unei autorizaţii din partea Agenției Europene a Medicamentului”. Kurz a mai spus că a discutat și despre posibile colaborări pentru producerea vaccinului.
Ungaria utilizează vaccinul rusesc. Slovacia și Cehia au făcut comanda
Numai Ungaria, dintre cele 27 de ţări membre ale UE, a achiziţionat şi a început să utilizeze vaccinul rusesc. Slovacia a primit primele 200.000 de doze, dar încă nu a început să le injecteze. Și oficialii cehi au anunțat că au comandat doze de Sputnik V.
Kurz a insistat din nou asupra planurilor sale de colaborare cu Israel şi Danemarca, în afara Uniunii Europene. Pentru cercetarea şi producerea de noi vaccinuri pentru a contracara eventualele mutaţii ale virusului COVID-19 în următorii ani.
„Cu siguranţă vom avea nevoie de 30 milioane de vaccinuri, de aceea ne concentrăm pe cooperarea cu Danemarca şi Israel pentru cercetare şi producţie”, a spus el. Kurtz a indicat că mai multe ţări şi-au manifestat interesul de a se alătura acestei cooperări. Nu a oferit însă mai multe detalii.
Kurtz acuză aprobarea lentă a vaccinurilor de către UE
Tot mai multe țări din UE vor vaccinul rusesc Sputnik V. Cancelarul austriac justificase anterior această strategie în afara UE prin faptul că EMA „este prea lentă în aprobarea vaccinurilor şi există probleme în ceea ce priveşte furnizarea de seruri de către companiile farmaceutice”.
„Trebuie să ne pregătim pentru mai multe mutaţii şi nu ar trebui să depindem în continuare doar de UE în materie de producere a vaccinurilor de a doua generaţie”, a insistat Kurz. El a mai spus că numeroşi oameni de ştiinţă prevăd că populaţia va trebui să se imunizeze de mai multe ori în următorii ani, scrie Digi24.