Turcia face presiuni pentru a încolţi milițiile kurde din Siria
- Iuliu Vlădescu
- 13 decembrie 2024, 16:33
Regimul fostului președinte sirian, Bashar al-Assad, care a început războiul civil sirian în urmă cu 13 ani, a căzut, dar armele din Siria nu au scăzut.
Turcia vrea să-i distrugă pe kurzii din Siria
În estul țării, Turcia presează încă de duminică – ziua prăbuşirii regimului lui Assad – să expulzeze din teritoriile sale de control milițiile kurde siriene ale YPG, pe care Ankara le consideră unul dintre principalii săi dușmani datorită legăturilor cu gherila kurdo-turcă PKK.
Astfel, în această miercuri, Turcia a lansat mai multe lovituri aeriene împotriva pozițiilor YPG din provincia Kobane și Raqqa. Aceasta din urmă, de fapt, nu mai fusese bombardată din 2017, când avioanele Coaliției Internaționale – susținute la sol de milițieni kurzi – i-au expulzat pe jihadiștii Statului Islamic (ISIS) din oraș.
În plus, marțea aceasta, Armata Națională Siriană (ENS, coaliția milițiilor rebele susținută și finanțată de Turcia), a anunțat capturarea orașului Manbij, aflat până în prezent în mâinile YPG. Potrivit unor surse din regiune, sute de locuitori ai orașului Kobane – chiar la granița cu Turcia – pleacă spre est, din cauza posibilei sosiri, dinspre vest, a miliției rebele ENS.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va duce vineri la Ankara pentru a negocia cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, o încetare a ostilităților dintre țara anatoliană și aliații SUA din Siria, pe lângă acomodarea internațională, în viitor, a noii administrații siriene la Damasc după căderea lui Al Assad.
Până acum, liderii noului guvern provizoriu sirian - condus de miliția islamistă radicală Hayat Tahrir al Sham (HTS), fostul afiliat al reţelei Al Qaeda din Siria - au promis în mod activ și pasiv un nou guvern modern și tolerant pentru toate etniile și religiile din Siria.
Guvern de uniune națională la Damasc
"Am văzut, în ultimii ani, o serie de grupuri militante care, atunci când au ajuns la putere, au promis că vor respecta minoritățile, libertatea religioasă și că vor guverna într-un mod incluziv. Apoi am văzut cum, unul câte unul, și-au încălcat promisiunile", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite, Matthew Miller, care a dat asigurări că Washingtonul încă studiază cum să trateze cu noii stăpâni ai Siriei. HTS, acum principala miliție rebelă, se află pe lista americană a organizațiilor teroriste.
Între timp, la Damasc, noul guvern de tranziție condus de Mohamed Bashir – liderul politic al HTS din Idlib, provincia din care provine gruparea – și-a început ziua de miercuri după ce a fost confirmat în noua sa funcție de prim-ministru, pe care o va ocupa până pe 1 martie, când este de așteptat ca Administrația siriană să fie condusă de un guvern de uniune națională, cu reprezentare a celorlalte facțiuni ale opoziției - până acum - siriene. Acel executiv va fi responsabil de convocarea primelor alegeri după căderea lui Assad.
Înainte, însă, provocările sunt uriaşe: după 13 ani de război civil și o criză economică rampantă, Siria, potrivit lui Bashir, este în faliment. "În cuferele statului sunt doar lire siriene care nu valorează nimic sau mai puțin decât nimic. Un dolar american echivalează cu 35.000 de lire sterline. Nu avem valută străină și nici nu știm dacă avem acces la împrumuturi internaționale sau obligațiuni de stat. Deci da, financiar stăm foarte prost", a declarat miercuri noul premier sirian.
Iranul, înfuriat de situația din Siria
Săptămâna aceasta, un petrolier iranian care mergea în Siria - Iranul, împreună cu Rusia, a fost unul dintre susținătorii lui Assad - s-a întors pe mare pentru a nu-și livra marfa noii Sirii rebele. În această miercuri, mai multe părți din Damasc și din sudul țării au rămas fără combustibil. Poarta de acces pentru benzină este acum diferită: camioanele care ajung în țara arabă din Turcia. Robinetul de petrol iranian a fost întrerupt.
"Ceea ce s-a întâmplat în Siria a fost planificat de SUA și Israel. Avem dovezi în acest sens. A fost implicată și o țară vecină cu Siria", a declarat miercuri liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, vizibil supărat de situația din regiune. Odată cu căderea lui Assad, Iranul și-a pierdut unul dintre aliații cheie pentru conectarea și logistica grupării sale de miliție aliată, Axa Rezistenței.
"Dar să știe că, cu cât presiunea este mai mare, cu atât rezistența devine mai puternică", a continuat Khamenei "Cu cât sunt mai multe crime, cu atât devine mai hotărâtă. Cu cât se luptă împotriva ei, cu atât se va extinde mai mult. Iranul este puternic și determinat. Și așa va fi şi de acum înainte", scrie El Periodico.
(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)