Editura Evenimentul si Capital

Tort cu fructe de pădure à la Mircea Radu

Mircea Radu
Autor: | | 0 Comentarii | 530 Vizualizari

Cunoscutul realizator de televiziune, a lăsat pentru o vreme „sticla” și a trecut la povești cu gust...

Mircea Radu tocmai a lansat prima sa carte „Povești cu gust” , la Editura Curtea Veche Publishing. Acest volum nu este o simplă carte de bucate, dimpotrivă. Mircea Radu se relevă un adevărat narator, povestind cu mult umor surprinzătoare întâmplări din trecutul său, unele din copilărie, altele din vremurile mai apropiate. Fiecărei povești îi asociază, cumva de la sine, datorită unor fine și discrete jocuri ale memoriei și ale gustului, o rețetă.

Convingerea lui Mircea Radu e că bucatele pe care le prezintă în această carte nu sunt doar hrană, pentru a potoli foamea, nu sunt doar stimulii simțurilor – gustul, mirosul, văzul –, ci și „madlena lui Proust“ care te proiectează, de pildă, într-o copilărie magică, declanșând amintiri și întreținând plăcerea de a sta la masă și de a spune povești. Povești cu gust, firește.

„Pisică vreau să mă fac”

La şcoală, în clasele primare, învăţătoarele îi întreabă pe toţi copiii: „Tu ce-ai vrea să te faci când ai să creşti mare?“ De parcă ar fi după ei… Dar asta cred că e trecută ca obligaţie, cu litere bolduite, în contractul dintre dascăli şi Minis terul Educaţiei. Doctoriţă, profesor, avocată, cosmonaut — copilul spune ce îi trece prin cap în momentul ăla sau ce a văzut acasă. Şi eu am fost întrebat — şi am spus că vreau să mă fac pisică.

Dar nu orice pisică, ci voiam să fiu motanul Iliuță al vecinei mele, o fată ai cărei ochi erau de un albastru-violet ce nu există în realitate decât la flori. La flori și la fata asta, care avea nume de floare, dar nu contează, imediat ce te uitai în ochii ei identitatea devenea o chestiune secundară.

Avea ea nişte blugi cum nimeni nu mai văzuse: când îi îmbrăca şi blugii începeau să meargă, bărbaţii îşi ţineau respiraţia pentru a prelungi momentul — nu ştiu dacă ai remarcat, dar atunci când eşti cu capul sub apă şi te ţii de nas, timpul curge mult mai lent. Şi se făcea atât de linişte, încât nu se auzeau decât tocurile ei pe asfalt. Toţi tipii de la mine de pe stradă suspinau după blugii ei. Sau după ochii ei, nu am idee, că eram prea mic ca să jonglez cu amănunt e. „Pisică vreau să mă fac“, am simțit nevoia să repet în fața unei învățătoare care amu țise. Și am continuat, în gând, că numai pisica aia o vedea goală pe fata-cuochi- de-floare care ședea la mine-n bloc. Numai Iliuță ăla știa cum arată vecina mea fără blugi… Nu mai țin minte dacă am fost dat afară sau dacă am fost păstrat în clasă, cert e că am aflat de curând că fata asta nu mai e.

Nu mai e deloc…

Cand pica ziua de Rusalii in 2019. Cate zile libere vor avea romanii

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Divertisment

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI