Schimbări la nivel de calibru 

Comparativ cu studiile din anii anteriori, calibrul firmelor prezente în Top 50 Best Performers 2013 a crescut semnificativ, astfel că, în actuala ediţie nu maifigurează nicio companie cu cifra de afaceri sub 25 milioane de euro. 

Companiile mari (cifra de afaceri între 50 – 100 milioane de euro) şi-au consolidat poziţia mai ales prin prisma ponderii numerice (8 companii faţă de 5 în 2012), în timp ce firmele foarte mari (cifre de afaceri peste 100 de milioane de euro) generează în continuare cea mai mare parte din cifra de afaceri totală a celor 50 de firme din Top, ponderea segmentului în funcţie de acest indicator crescând la 53% faţă de 46% în 2012. 

Companiile din clasament au reuşit să obţină în 2013 o cifra de afaceri totală de aproape 4 miliarde de euro, cu mult mai mare în comparaţie cu ediţiile precedente (cu 47% faţăde 2012 şi respectiv cu 29% faţă de 2011)

Podium Top 50 

Dedeman, reţeaua de retail cu materiale de construcţii şi dedicate amenajărilor interioare, şi-a păstrat prima poziţie în Top 50 Best Performers, având cea mai mare cifră de afaceri dintre companiile româneşti care au îndeplinit criteriile de performanţă financiară. 

Este urmată de liderul de piaţă Holzindustrie Schweighofer, o companie care activează în industria prelucrării lemnului, îşi desfăşoară activitatea prin intermediul celor 4 locaţii de producţie din România din Sebeş, Rădăuţi, Siret, Comăneşti. 

Locul trei îi revine companiei Tinmar Ind, care are că obiect principal de activitate comercializarea energiei electrice. În ultimii 6 ani, Tinmar-Ind a tranzacţionat energie electrică şi către alte pieţe europene: Ungaria, Grecia, Serbia, Crotia,Bulgaria, Austria, Germania, Republica Cehă şi Slovacia. 

La nivelul întregului Top 50 Best Performers, singurele firme care au reuşit să figureze în toate clasamentele realizate de Coface în ultimii 3 ani sunt Formens, PandoraProd şi Peek&Cloppenburg. 

Domeniul IT – o premieră în Top 5 sectoare de activitate 

În lista primelor 5 sectoare de activitate din punctul de vedere al numărului de companii performanţe sunt domeniile comerţului cu ridicată (11), industriei de maşini şi echipamente (9), comerţului cu amănuntul (5 firme), construcţii şi IT (fiecare cu câte 4 firme). 

Numărul companiilor din domeniul serviciilor prezente în Top 50 Best Performers a scăzut comparativ cu anul anterior, acestea nemaifiind prezente în Top 5 sectoare de activitate. 

În ceea ce priveşte distribuţia geografică, cele mai multe firme provin din Bucureşti (21 firme), urmat de judeţul Arad – în premieră pe locul 2, Braşov, Argeş şi Cluj.