Topul celor mai importante evoluții științifice în 2020 (I) Real game pentru tehnologie
- Andreea Vlad
- 6 februarie 2021, 07:44
Ca mai toate domeniile, și tehnologia a avut de suferit în anul pandemiei. Singura excepție este zona biotech, cu o evoluție remarcabil de rapidă a vaccinurilor capabile să controleze pandemia. Panorama celor mai relevante evoluții tehnice în 2020 include însă și alte provocări.
Top evoluții în știință în 2020! Ca mai toate domeniile, și tehnologia a avut de suferit în anul pandemiei. Singura excepție este zona biotech, cu o evoluție remarcabil de rapidă a vaccinurilor capabile să controleze pandemia și care merită un articol separat. Panorama celor mai relevante evoluții tehnice în 2020 a inclus destule provocări. Ea circumscrie modul în care anumite tehnologii folosite intens pe durata pandemiei vor avea efecte mari în societate chiar și după finalul ei.
-
Top evoluții în știință în 2020! Cu ce rămânem din anul COVID: Real game pentru tehnologie
Pandemia va rămâne în istorie ca epoca care a dat prioritate accelerării contactului uman, cloud computing-ului, supravegherii digitale și jocurilor digitale. Vom păstra instrumente și obiceiuri noi, ca și conceptul de experiențe împărtășite. Vom dezvolta și adapta noi mijloace de muncă și entertainment. În 2021 va continua gama diversă a inovațiilor – medicale, tehnice, ocupaționale și culturale.
În 2020, e-commerce a cunoscut vremuri de glorie fără precedent, ca și școala digitală. Însă a existat și o polarizare a accesului la instrumente în funcție de venituri, așa că 2021 va fi dedicat egalizării mijloacelor tehnice. Încă din aprilie, Singapore, China și Taiwan au început să lucreze la modele de smartphone mai accesibile, cu aplicații mai prietenoase la nivel de protecție a intimității. În Taiwan, un accent deosebit s-a pus pe aparate apte pentru colectarea de date și trasabilitatea contactelor, intrate în atenție din nevoia de a detecta oamenii infectați cu COVID-19. Curierii Wi-fi au devenit valoroși.
În 2021, mijloacele de supraveghere vor deveni acceptate deplin în sfera publică. Spre exemplu camerele web care vor fi tolerate chiar și în birouri. Noua realitate a telemuncii a pus problema soluțiilor pe bază de cloud, care vor aduce beneficii marilor provideri ca Amazon, Google, Microsoft și Salesforce. Toate instrumentele care nu pot transferate în cloud vor fi regândite și reproiectate. 2021 va duce la o explozie a vânzării de servere și echipamente de rețea. Inovațiile AI (inteligență artificială) vor face contactul uman de la distanță mai natural.
Developerii se vor strădui să ne ofere noi experiențe de social gaming mai puțin impersonale gen Among Us, care a cunoscut o explozie în 2020. Vom avea parte de o nouă generație de softuri și senzori VR (augmented reality), cum e cel al iPhone 12 Pro, care vor fi parte a tuturor gadgeturilor noastre. Foarte așteptat este setul de căști VR de la Facebook sau Apple.
-
Deep Learning cu viteza luminii
În 2011, Marc Andreessen, partener al firmei de venture capital Andreessen Horowitz, anunța în premieră conceptul deep learning (învățare profundă). Este o rețea neuronală artificială cu multe straturi ascunse, care ne oferă soluții regulate la probleme din lumea reală. De exemplu, procesarea naturală a limbajului, detectarea fraudelor, recunoașterea imaginilor sau șofatul automat. Însă ele vin cu un cost enorm de energie și resurse computaționale. Inginerii și specialiștii în computere lucrează intens la rețele neuronale mai ieftine.
O strategie nouă și ambițioasă va fi în 2021 realizarea multor calcule matematice prin folosirea fotonilor în locul electronilor. Compania Lightmatter va comercializa la finalul anului un accelerator chip tip rețea neuronală care calculează cu ajutorul luminii. Va fi o versiune superioară a prototipului chipului Mars. Instrumentele optice vor fi folosite pentru realizare a de multiplicări matriceale în calculele de rețea neuronale. Aceste evoluții sunt posibile doar în ultimii ani, datorită maturizării ecosistemului de circuite integrate fotonice.
Alte start-up-uri care vor lucra în acest domeniu sunt Fathom Computing, LightIntelligence, LightOn, Luminous și Optalysis. Luminous speră să aplice calculul optic la rețelele neuronale de spiking, care profită de modul în care neuronii creierului procesează informațiile. Compania, printre ai cărei investitori se numără Bill Gates, estimează că va dezolta sisteme practice între 2022 și 2025. Inginerii încearcă acum să facă circuitele integrate fotonice să folosească o nouă clasă mai ieftină de mașini de calcul, total diferite de chipurile electronice și cu o producție practică.