COVID-19. O româncă, prima persoană din lume inclusă într-un nou tratament
- Andreea Vlad
- 13 ianuarie 2021, 21:10
O româncă este prima persoană inclusă într-un studiu clinic derulat de oamenii de știință din Marea Britanie.
Covid-19. O româncă este prima persoană inclusă într-un nou tratament COVID-19! În Marea Britanie a fost demarată o testare clinică a unui tratament nou, despre care există speranța că va ajuta în lupta cu formele grave de infecție COVID-19. Noul tratament dă speranțe că va diminua semnificativ formele grave de infecție SARS-CoV-2.
Românca s-a oferit voluntar pentru noul tratament
Primul pacient care a primit tratamentul la Hull Royal Infirmary, marți după-amiază, este o româncă de 34 de ani, relatează jurnaliștii de la BBC. Alexandra Constantin a fost de acord să participe la acest nou studiu. Ea a fost internată luni în spital, cu diagnosticul de coronavirus. Românca este mama unei fetițe, la care speră cu disperare să se întoarcă în curând.
Pentru a demonstra în ce constă tratamentul, sora medicală i-a dat Alexandrei un nebulizator, care transformă medicamentul într-o pulbere fină. Alelxandra a inhalat pulberea pe cât de adânc au putut plămânii ei.
Noul medicament conține o formulă specială de interferon beta, care este furnizată direct în căile respiratorii printr-un nebulizator. Astfel interferon beta devine aerosol. O doză directă a acestei proteine, odată intrată în plămâni, va antrena un răspuns antiviral mai puternic, chiar și la pacienții ale căror sisteme imunitare sunt deja slăbite. Interferonul beta este folosit în tratamentul sclerozei multiple. Interferonul beta este o parte din prima linie de apărare a organismului contra virusurilor, avertizându-l contra unui atac viral potențial. Coronavirusul pare să suprime producerea acestei proteine, ca parte a strategiei lui de a invada sistemele noastre imunitare.
COVID-19. Interferon beta, cheia acestui nou tratament urmat de româncă
Noul tratament implică inhalarea proteinei interferon beta, produsă de organismul uman atunci când ia o infecție virală. Obiectivul noii terapii este stimularea sistemului imunitar, prin forțarea celulelor să se pregătească să lupte cu virusurile. Cercetările preliminare în acest caz au sugerat că tratamentul elimină cu aproape 80% riscurile ca pacientul să dezvolte forme severe de infecție SARS-CoV-2, care implică ventilația.
Studiul a fost dezvoltat de Southampton University Hospital și este produs de compania biotech Synairgen, cu sediul în Southampton. Tratamentul cu noul medicament ar putea costa în jur de 2000 de lire sterline, ceea ce nu este mult pentru un spital.
Tratament nou care reduce cu 80% formele severe de boală
Rezutatele unei testări clinice mai reduse, în două faze, realizate la finalul lui 2020, pe baza acestui tratament, au fost promițătoare. Pacienții au fost de două până la trei ori mai aproape de recuperare, au arătat autorii acestui studiu. Timpul petrecut în spital s-a redus cu o treime pentru cei doar o sută de pacienți incluși în studiu. Însă noul studiu, la care participă românca, are o anvergură mai mare: va implica 600 de pacienți din 20 de țări. Cercetătorii implicați speră să obțină autorizarea medicamentului cât mai curând.
Sursa: BBC