Decizia de ULTIMĂ oră a CERN. Ce se va întâmpla la acceleratorul de particule

Decizia de ULTIMĂ oră a CERN. Ce se va întâmpla la acceleratorul de particule

Oamenii de știință de la acceleratorul de particule LHC administrat de CERN reiau, după o pauză de peste doi ani, coliziunile de particule, sperând că astfel vor elucida misterul materiei întunecate.

La începutul lunii aprilie, acceleratorul de particule LHC a fost repus în funcţiune, la finalul unei etape de modernizare a echipamentelor ce a durat peste doi ani.

Cercetătorii de la LHC, un complex subteran cu o lungime de 27 de kilometri, aflat la graniţa dintre Franţa şi Elveţia, vor relua coliziunile de protoni cu o putere de două ori mai mare decât aceea care a fost folosită între anii 2010 şi 2013. Astfel, se încearcă exploatarea cu o energie de coliziune şi mai mare, de 13 TeV, şi cu o luminozitate şi mai mare.

Modernizarea echipamentelor le va permite oamenilor de ştiinţă să facă noi descoperiri ştiinţifice majore în domeniul fizicii cuantice, iar rezultatele primelor experimente sunt aşteptate la jumătatea anului 2016.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acceleratorul de particule LHC a jucat un rol important în descoperire unei noi particule subatomice, un element de bază aflat la temelia Universului, care s-a dovedit a fi celebrul boson imaginat şi numit cu o jumătate de secol înainte de fizicianul Peter Higgs.