Toamna se anunţă agitată pentru USL, ca efect al eşecului referendumului de demitere a preşedintelui, dar şi al necesităţii pregătirii candidaturilor pentru alegerile parlamentare.
PNL, mai puţin eficient la referendum
Liberalii, în rândurile cărora eşecul referendumului a provocat o vie nemulţumire, au convocat pentru data de 6 septembrie Delegaţia Permanentă şi Comitetul Naţional Executiv.
Acesta ar urma să analizeze rezultatul alegerilor locale, dar mai ales al referendumului de pe 29 iulie. Este greu de spus cum se va face distincţia între meritele PSD şi cele ale PNL în mobilizarea alegătorilor la scutinul din 29 iulie, dar preşedinţii liberali de Consilii Judeţene din judeţele unde s-au înregistrat prezenţe slabe la referendum vor avea nişte explicaţii de dat.
Rezultatele afişate de BEC arată că, dintre cele 15 judeţe unde s-a întrunit cvorumul de prezenţă de peste 50%, numai 6 sunt ale PNL şi că, oricum, recordurile absolute la mobilizarea la urne se înregistrează în judeţele dominate de PSD (Olt, Teleorman, Mehedinţi, Vâlcea, Constanţa).
Noul hop, candidaturile
Rămâne de văzut cum va afecta acest lucru relaţiile din USL, în contextul în care, deşi au avut, conform datelor BEC, o contribuţie mai mică la rezultatul final, liberalii sunt cei care strigă cel mai tare.
Mai ales că urmează împărţirea locurilor eligibile la viitoarele alegeri parlamentare, unde, conform protocolului USL, ar trebui să se meargă la paritate. La stabilirea candidaturilor pentru alegerile locale, în primăvară, aplicarea acestei idei a provocat conflicte între filiale locale ale PSD şi PNL.
Optimist, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că listele vor fi finalizate până pe 15 septembrie, lucru greu de realizat în practică. Situaţia este cu atât mai complicată cu cât în ecuaţia USL a apărut şi UNPR, căruia, în urma protocolului semnat cu PSD, i s-au promis locuri eligibile în Parlament.
În ceea ce priveşte PNL, surse liberale au precizat că deja unele filiale locale au comandat sondaje de opinie, pentru a emite pretenţii în faţa colegilor de la PSD, acolo unde cifrele o permit.
(A contribuit Laura Ciobanu)

Liberalii şi-au comandat deja sondaje, ca să ştie câte locuri să ceară în negocierile cu PSD
Antonescu, şubrezit

Odată cu eşecul referendumului, Crin Antonescu îşi trece în bilanţ un eşec care va da apă la moară vocilor critice din PNL. Într-un schimb de replici cu cititorii blogului său, vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a afirmat că, în interiorul partidului, lucrurile trebuie să se "reaşeze" cel puţin la nivel decizional în sensul în care "nu trebuie să mai fie cum vrea un singur om".
Cât despre referendum, vicepreşedintele PNL l-a catalogat drept un "eşec politic", cu posibile consecinţe electorale, pe viitor. Nu este singurul care a formulat critici la adresa actualului stil de conducere din PNL.
Într-o scrisoare deschisă, înainte de referendum, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a criticat conducerea PNL din ultimii doi ani, susţinând că în această perioadă, statutul PNL a fost încălcat în numeroase rânduri "în răfuielile politicianiste cu indezirabilii din interior".
Citiţi şi:

  • EXCLUSIV. Turnătorii din spatele lui Crin
  • Aluzie la Antonescu? Vosganian: În PNL, lucrurile să nu fie cum vrea un singur om