Tinerii, somerii Europei

Tinerii, somerii Europei

In ultimii ani a crescut numarul de femei si persoane in varsta angajate in companiile din UE.

Ultimii doi ani sunt cei mai buni de dupa 2000 in ceea ce priveste piata muncii din Uniunea Europeana, sustine un raport al Comisiei Europene privind forta de munca. Dupa o crestere importanta in 2006, in acest an rata de ocupare a fortei de munca in UE-27 a ajuns la 65,3%. In randul femeilor, rata de ocupare se ridica la 58,2%, iar la populatia in varsta - la 44,8%.

Domeniile preferate de angajatii varstnici sunt sanatatea, educatia, serviciile sociale si cele dedicate afacerilor. Cresterea numarului europenilor batrani care continua sa munceasca se datoreaza atat reformelor din mai multe state, ce incurajeaza pensionarea la varste tot mai inaintate, cat si faptului ca din ce in ce mai multe femei in varsta decid sa lucreze.

Schimbarea mentalitatii si posibilitatea de a combina serviciul cu activitatile casnice permit din ce in ce mai multor femei de toate varstele sa se angajeze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prea multi tineri someri

Vestea proasta a raportului este ca somajul in randul tinerilor s-a mentinut la un nivel ridicat anul trecut, de 17,4%. Absolventii institutiilor de invatamant continua sa intampine greutati in momentul in care trebuie sa-si gaseasca un serviciu.

Conform raportului, aproximativ o treime din populatia tanara din UE nu este inca angajata dupa un an de la terminarea studiilor. In plus, un numar semnificativ de tineri ramane „captiv” la locuri de munca precare si nu reuseste sa se reorienteze catre domeniile pentru care s-a pregatit.

In ceea ce priveste trainingul angajatilor europeni, raportul CE releva faptul ca, in mod paradoxal, categoriile care necesita intr-o mai mare masura cursuri de perfectionare sunt cele mai putin interesate de training. Este vorba de salariatii in varsta, cu studii si experienta profesionala putine, si de cei cu venituri mici.